Op donderdag 27 juni reikte gedeputeerde Marianne van der Sloot de Jan Naaijkensprijs uit. Dat was tijdens de opening van de expositie ‘Season Highlights’ in Kunstpodium T. Van der Sloot is gedeputeerde Samenleving, Cultuur en Erfgoed van Noord-Brabant. Kunstenaar Pieter Chanterie won de prijs. De winnaar is dus een persoon die een bijdrage levert aan de ontwikkeling van het culturele leven in Brabant. Sinds 2014 werken ze bij de prijs samen met het Apprentice Master project van Kunstpodium T. Alleen hun apprentices komen dan ook nog in aanmerking voor de prijs.

Jury

Een onafhankelijke jury ging met de kunstenaars in gesprek over hun werk en hun praktijk. Individueel. Dat deed de jury dus nog voor de opening van de expositie. Deze jury bestond uit Petra Cardinaal, Iris Bouwmeester en Tim Roerig. Petra is galeriehouder, directeur en curator van Pennings Foundation Eindhoven. Iris is kunstenaar en lid van Club Solo Breda. Ten slotte is Tim curator bij Z33 Hasselt en bij Day of the Young Artist 2019. Daarnaast nam Frank Pisart van het Noordbrabants Genootschap deel aan het gesprek. Dat genootschap maakt immers de Jan Naaijkensprijs mogelijk.

Prijs

De prijs bestaat uit een bedrag van €750,-, en een tentoonstelling bij KOP in Breda. Solo. Maar ook uit een ontmoeting met de winnaar van de Jan Naaijkens junior prijs.

Tijdens de uitreiking van de prijs vroeg Marianne van der Sloot om een moment van stilte. Voor de persoon dus die de naam draagt van de prijs. Jan Naaijkens overleed namelijk dit jaar.

Pieter Chanterie wint Jan Naaijkensprijs - de genomineerden
De vier jonge kunstenaars

De genomineerden

De jury noemde de deelnemers één voor één zelfbewuste kunstenaars met sterke presentaties. Met hun werk hebben ze ook laten zien dat ze de wereld van de kunst in de toekomst zullen verrijken. De jury was al met al erg onder de indruk van Pieter Chanterie. Zijn intieme werk toont veel passie en aandacht voor detail. Terwijl het de kijker uitnodigt om maar te blijven kijken, en kijken en kijken.

Naast Pieter Chanterie waren ook Ian Skirvin, Marina Heuvelman en Tina Jeranko genomineerd. Het werk van alle vier de kunstenaars is te zien in de expositie ‘Season Highlights’. Tot en met zondag 1 september bij Kunstpodium T.

Laat meer gerelateerde artikelen zien
Laat meer zien van Cultuur

Bekijk ook

Holland Dance Festival presenteert twee premières in Tilburg

Bij de zeventiende editie van het internationaal georiënteerde Holland Dance Festival stri…