Film en debat: Het leven van een klokkenluider

Op dinsdag 19 november krijgen we een kijkje in het roerende leven van Julian Assange, als Pop Up Cinema het portret ‘Risk’ van hem laat zien. Dat gebeurt dan in Theater De Nieuwe Vorst. Hij staat ook wel bekend als ‘de klokkenluider der klokkenluiders’. En deze film is ook onderdeel van de viering van het 25-jarig bestaan van TILT. Die naam staat dus voor Tilburg Institute for Law, Technology, and Society. Na afloop van de film praat het publiek na met Esther Keymolen van Tilburg University. Haar vak is al met al ethiek, recht, beleid en nieuwe technologie als het gaat om data.

Maker Laura Poitras vertelt in haar docu ‘Risk’ dus het verhaal van Julian Assange, oprichter van de site WikiLeaks. Daarbij toont ze hoe de onthulling van duizenden documenten heel Julians leven op z’n kop zet. En niet in de laatste plaats hoe de beelden die Bradley Manning lekte dat deden. Want let wel, daarin schieten soldaten uit Amerika journalisten dood in Irak. Maar de strijd om de waarheid boven tafel te krijgen gaat toch door. Ondanks dat Julian zich zelfs jarenlang schuil moet houden in de ambassade van Ecuador in Londen. Hij is immers ook nog eens beschuldigd van seksueel misbruik.

WikiLeaks is een site voor klokkenluiders uit bedrijven en uit instellingen van de overheid. Daar kunnen ze dan ook anoniem documenten plaatsen, of lekken. Met als doel om misstanden aan de kaak te stellen. De site zou zijn opgezet door wetenschappers, journalisten en dissidenten.

Het thema van ‘Risk’ over Julian Assange bij Pop Up Cinema

Samen met Tilt25 zet Pop Up Cinema iedere maand een meeting in de avond op touw waar een film is te zien. Steeds op een andere plaats en rondom sociale thema’s. Het thema van deze maand is ‘Hacking the Electorate’. In het bijzonder staat dan de vraag centraal wat voor invloed technieken als ‘micro-targeting’ kunnen hebben op de democratie. Maar ook op de maatschappij in z’n geheel.

Kees-Luc Simons