Bij het Grôot Dikteej, een ultieme test over de Tilburgse Taol op zaterdag 26 oktober bij Factorium, zal blijken wie de meeste kennis heeft van deze taal. Wie zet alle stripkes en huudjes op de juiste plek? De deelnemers gaan ook dit jaar de strijd aan om het Dikteej in zo goed mogelijk Tilburgs te schrijven. De Stichting Tilburgse Taol organiseert het Dikteej al sinds 1994. Sinds een aantal jaar maakt het ook onderdeel uit van de Tilburgse Taolbèttel. Dit is een taalstrijd waarin teams vragen beantwoorden over Tilburg en het Tilburgs dialect. De bèttel start om 20.00 uur in de grote zaal van Factorium. Het belooft een gezellige avond te worden met onder andere een optreden van Alaafterparty. Het duo Wilhelmine en Vanessa staat paraat en begeleidt de avond.

Tilburgse Taolbèttel

In de bèttel zullen teams van vijf personen met elkaar de strijd aangaan voor de titel ‘Et Biste Bèttel Tiem’. Net als in de jaren tot nog toe dus. Verschillende rondes met spel en sensatie worden afgewisseld met vermaak. De teams beantwoorden vragen over Tilburg en de Tilburgse taol om daarmee zoveel mogelijk punten te vergaren. Met een speciale ‘sjèllensj’ kunnen de teams extra punten verdienen. Van ieder team mag één deelnemer meeschrijven aan het Dikteej. Hiermee weet hij of zij wellicht de beslissende punten voor het team te winnen.

Schrijver van het Dikteej

Het Dikteej is geschreven door Tim van der Avoird, de voorzitter van de Stichting Tilburgse Taol. Al 24 jaar zet Tim zich in voor de stichting. Hij weet dan ook als geen ander met de Tilburgse taol om te gaan. Het is wel zijn laatste Dikteej en Taolbèttel. Hij heeft immers aangegeven aan het eind van dit jaar met zijn activiteiten voor de stichting te stoppen. Dit jaar is het de 26e editie van het Dikteej. Het is natuurlijk nog niet openbaar, dus is het een verrassing waar Tim de deelnemers dan over laat schrijven. Tot nog toe is het nog niemand gelukt om het Dikteej foutloos te schrijven. Wie verbreekt deze traditie?

Wilde koome kèèke?

Als toeschouwer de Taolbèttel beleven? Dat kan. Kijk op de site van de Taolbèttel.

Laat meer gerelateerde artikelen zien
Laat meer zien van Cultuur

Bekijk ook

Hart van Brabant Nieuws – 18 oktober 2019

Het Hart van Brabant Nieuws van 18 oktober 2019: – Tilburgse docent doet promotieond…