The Jazz Orchestra of the Concertgebouw en Fuse bundelen de krachten en gaan samen op tournee. Vrijdag 29 maart treden ze op in de concertzaal van Theaters Tilburg. “Voor het allereerst spelen we samen werken van elkaars recent verschenen albums Crossroads en Studio 2”, zegt Juan Martinez, artistiek leider van het orkest.

“Het voelt als een heerlijke clash tussen de onstuimige strijkers van Fuse en de robuuste blazers van het orkest”, vult Fuse-violiste Julia Philippens aan. “Vanuit die clash ontstaat iets ongekends. Ook is het een samenwerking tussen twee generaties muzikanten uit zeer uiteenlopende werelden.”

Juan Martinez: “Van onze cd Crossroads spelen we eigen composities van orkestleden als gitarist Martijn van Iterson, tenorsaxofonist Simon Rigter en trombonist Ilja Reijngoud. Van het album van Fuse staan stukken op het programma van Ligeti, Russel Ferrante en Michel Petrucciani.” Julia Philippens: “Van Ligeti spelen we Musica Ricercata, een van oorsprong klassiek stuk, geschreven voor piano. We leggen er een stevige groove onder en we gaan collectief improviseren, volgens mij is dat nog nooit eerder vertoond. Een groot experiment, zowel voor onszelf als voor het publiek. De vrijheid die bepaalde componisten geven, grijpen we in dit concert met beide handen aan. Het zal in elke stad anders klinken. Wat je van de zaal krijgt, geef je terug en omgekeerd.”
Het Jazz Orchestra of the Concertgebouw bestaat uit jazzmusici van wereldklasse, met zowel topsolisten als jong talent. Het orkest, dat wordt beschouwd als de beste bigband van Europa, presenteert een breed repertoire van traditionele jazz tot actuele muziek en soul. Fuse staat bekend om de virtuoze en gevarieerde optredens en de avontuurlijke mix van klassiek, jazz, volksmuziek en improvisatie. Voor hun debuutalbum Studio werd Fuse, de huisband van Podium Witteman, genomineerd voor de Edison Klassiek Publieksprijs.

Tickets & Info: www.theaterstilburg.nl, www.jazzorchestra.nl en www.fusemusic.nl | foto: Jelmer de Haas

Laat meer gerelateerde artikelen zien
Laat meer zien van Cultuur

Bekijk ook

Designmuseum in Den Bosch brengt ode aan EKWC in Oisterwijk

Je hebt het European Keramic Workcentre (EKWC) misschien al eens bij ons in de uitzending …