Tilburg – Op dit moment is de tentoonstelling ‘Arm in arm met Peerke’ te zien in het Peerke Donders Paviljoen, Pater Dondersstraat 14. In het kader daarvan geeft Paul Spapens er een lezing over de Brabantse winterfeesten. In de lezing, ondersteund met dia’s, laat Spapens zien dat de winterfeesten oorspronkelijk armen in de gelegenheid stelden om te bedelen om voedsel en brandstof. Bovendien zijn de feesten doorspekt met invloeden van andere culturen en landen.

Als cultuuronderzoeker en publicist is Paul Spapens gespecialiseerd in immaterieel erfgoed en identiteit. Zo publiceerde hij tientallen boeken over onderwerpen als Driekoningenzingen en Sinterklaas.

De feesten die Spapens meeneemt in zijn lezing zijn onder andere Sint-Maarten, Sinterklaas, Nieuwjaar en Vastenavond (carnaval). Deze feesten waren voor de armen een kans om langs de deuren van feestvierders te gaan, en te bedelen om hulp.

De expositie ‘Arm in arm met Peerke’ gaat over de geschiedenis van armoede en armoedebestrijding in Tilburg. Deze kan rondom de lezing worden bezocht, en is nog te zien tot en met 29 april.

Foto: Erwin Klaasse

Peerke Donders Paviljoen | zo 6 jan | 14.00 – 15.00u | www.peerkedonders.nl

Laat meer gerelateerde artikelen zien
Laat meer zien van Cultuur

Bekijk ook

Paul Spapens vertelt over drama’s die Tilburgers meemaakten op 27 oktober 1944

In de tweede helft van 1945 werd een Tilburgse boerin opgenomen in Huize Voorburg in Vught…