Dankzij nieuwe wet nooit meer Dutch Only

Bron: gemeente Tilburg

In 2024 gaat de gemeente een meld- en informatiepunt opzetten voor mensen die te maken hebben met slechte verhuurders. Daarnaast gaat de gemeente handhaven in alle fases van het verhuurproces, zoals werving, selectie en uiteindelijke verhuur. Hiermee wil ze voorkomen dat mensen gediscrimineerd worden.

Op 1 juli trad de landelijke wet ‘Goed verhuurderschap’ in werking. De verhuurder moet zich houden aan zeven nieuwe regels om misstanden te voorkomen. Gemeenten kunnen verhuurders controleren op overtredingen en hierop handhaven.

Slecht verhuurderschap
Zo moet de verhuurder vanaf dit jaar niet-discriminerende selectiecriteria gebruiken bij het kiezen van een huurder. Ook moet de huisbaas aan de afgewezen kandidaten uitleggen waarom voor een andere huurder is gekozen. Daarnaast wordt de borg streng gecontroleerd.

Het opzetten van een meld- en informatiepunt voor huurders hoort ook bij de nieuwe wet en is verplicht. Tilburg hoopt dit eerder dan januari 2024 in de lucht te hebben. “In de tussentijd kan iedereen natuurlijk gewoon bij de gemeente, het Huurteam en onze anti-discriminatievoorziening”, geeft een woordvoerder aan.

Dutch Only
Discriminatie is een van de problemen die met de nieuwe wet moet worden aangepakt. “Als iemand zich gediscrimineerd voelt, kan hiervan melding worden gemaakt. Deze melding wordt in overleg met Radar opgepakt.”

De burgemeester al toegezegd dat huuradvertenties met de tekst ‘Dutch Only’ discriminerend zijn en met deze wet zou daarop gehandhaafd kunnen worden. Het is nog niet duidelijk hoe dat er precies uit gaat zien. Het lijkt erop dat de gemeente voor een preventieve aanpak gaat. “In eerste instantie handelen we pas wanneer we meldingen krijgen van huurders. Maar uiteindelijk willen we meer voorkomen dan genezen.”

Naming en shaming
Wel heeft de gemeente door de nieuwe wet een aantal instrumenten om verhuurders die zich niet aan regels te houden te straffen. “Het begint met een waarschuwing. Daarna geven we de mogelijkheid om de fout te herstellen en uiteindelijk kunnen we en boete opleggen. Hoe hoog die boetes zijn, is nog niet bekend en dat hangt ook af van hoe erg de overtreding is.”

Als zo’n boete alsnog niet helpt, kan de gemeente nog een stuk strenger zijn. “We kunnen tijdelijk het beheer van de woning op ons nemen. Daardoor is het niet meer van de eigenaar. We kunnen er zelfs voor kiezen om de overtredingen openbaar te maken, met andere woorden: naming en shaming.” Dat laatste is wel aan hele strenge voorwaarden verbonden en dat doet de gemeente dus ook niet zomaar, laat de woordvoerder weten.

De gemeente denkt nog na over hoe ze de regels en het handhaven hiervan wil communiceren met alle verschillende groepen op de woningmarkt. “Hiermee willen wij de wet en de daarin opgenomen normen, waaronder discriminatie, bij alle iedereen onder de aandacht brengen.”

LEES OOK:
Gratis huurhulp in Tilburg succesvol en gaat door tot 2025

Edita Saakian