Dankzij toegankelijke en prikkelarme ruimtes kan ook Frank van festivals genieten

Frank is niet alleen bezoeker, maar zorgt ook dat festivals toegankelijker worden (foto: Frank Teklenburg).

Festivals worden steeds toegankelijker voor mensen met een handicap. Frank Teklenburg (44), die al zijn hele leven rolstoelgebruiker is, draagt zijn steentje bij aan deze ontwikkeling. Het afgelopen jaar kamde hij tal van Nederlandse festivals uit op zoek naar verbeterpunten.

Over drie weken begint de tweede editie van het ‘Awakenings Summer Festival’ in Hilvarenbeek. Drie dagen lang draaien s ’werelds grootste techno artiesten hier hun beste plaatjes. De organisatoren willen het festival toegankelijk maken voor mensen met een handicap.

“Iemand die niet in een rolstoel zit, kan nog een drempel over het hoofd zien.”

Zo is er dit jaar voor het eerst een prikkelarme ruimte. Hier kunnen mensen die dat nodig hebben even ontsnappen aan de drukte en muziek. ‘Een soort oplaadstation’ noemt Frank Teklenburg het. Ook hij is volgende maand op Awakenings te vinden. Dan gaat hij kijken waar de toegankelijkheid nog beter kan. “Iemand die niet in een rolstoel zit, kan nog een drempeltje over het hoofd zien, maar ik zie dat meteen”. 

Vanaf zijn studententijd in Tilburg gaat Teklenburg al naar festivals. Dan betaalt hij nog voor zijn kaartje. Overal liep hij tegen dezelfde uitdagingen aan. Drempels, te kleine wc’s en onbegaanbare wegen zijn de voornaamste.

“Voor het eerst zag ik een groot festival waar werd nagedacht over dit soort problemen.”

Het Vlaamse festival Rock Werchter was voor hem een eye opener. “Voor het eerst zag ik een groot festival waar werd nagedacht over dit soort problemen. Zo stonden er invalide wc’s, een rolstoelpodium en waren de wegen goed begaanbaar. Dat maakt een festival voor iemand in een rolstoel veel plezieriger.”

Jaren later komt Frank terecht bij HandicapNL, een goed doel die zich inzet om Nederlanders met een handicap vooruit te helpen. In 2019 gaat de ‘missie voor toegankelijke festivals’ van start. Tien bekende festivals, waaronder Amsterdam Open Air, Strafwerk en Awakenings stellen zich op als koplopers. Ze zorgen voor rustruimtes, verplegend personeel, sanitaire voorzieningen, verlaagde drempels en aangepaste overnachtingsplekken.

Frank Teklenburg gaat met een team voor HandicapNL de festivals af om te kijken waar nog ruimte voor verbetering ligt. Zwakke punten worden genoteerd, verwerkt tot constructieve feedback en aan de organisatoren doorgegeven. En als het werk erop zit, dan mag er ook genoten worden. ‘’Het is ook niet zo dat we constant met ons notitieboekje elke hoek staan te controleren. Dat doen we de eerste paar uur wel. Uiteindelijk leer je zo’n festival kennen door ook gewoon mee te doen.’’

David Bodelier