“Het is toch altijd weer een spannende periode, zeker dit jaar want de uitslag was verkeerd bezorgd. Er kwam maar geen pakketje, dus ik had de hoop op de winst eigenlijk al opgegeven. Totdat de buren aankwamen met een pakketje waar de prijs in zat, waar ik natuurlijk heel blij mee was”, vertelt de bakker van de lekkerste oliebollen van Brabant.
Testen
De test gebeurt geheel anoniem. Een groep van veertien vrijwilligers, ondersteund door twee experts, zijn op zoek gegaan naar de beste oliebollen uit elke provincie. Er worden bij verschillende verkooppunten, als gewone gast, oliebollen ingekocht. Ook Richard heeft geen idee wanneer de jury langskomt. “Elk jaar denken we: wanneer zijn ze nou geweest? Aan de ene kant zou ik wel willen weten wanneer ze komen, maar ergens is het ook goed dat je het niet weet. Je moet elke dag je best doen om goed te bakken.” De oliebollen worden beoordeeld op smaak, kleur, vorm, vulling en vet. De test levert uiteindelijk twaalf winnaars op, waarvan één winnaar per provincie.
“De klanten zijn voor mij natuurlijk het belangrijkst. Uit heel Nederland komen ze om bij mij oliebollen te halen. Gister kwam er nog iemand uit Utrecht, dat is gewoon heel speciaal. Maar zo’n test is dan natuurlijk echt de kers op de taart.”
Lekkerste oliebollen
“Als je er aandacht en liefde aan geeft, dan proef je dat wel”, vervolgt Richard zijn verhaal. “Maar ook heel secuur werken, veel smaak toevoegen en niet te vet maken, telt mee. Wanneer je zelf oliebollen wil bakken, let dan ook op de omgeving waarin je staat en temperatuur. Ook dit telt allemaal mee om een lekkere oliebol te maken.”
“Ik tel niet hoeveel ik bak deze periode, maar het zijn er in ieder geval duizenden. We beginnen s ’morgens om half zeven, openen om negen en sluiten s ’avonds om negen uur. En dat zeven dagen per week. Maar stoppen doen we voorlopig nog niet, eerst heel hard doorwerken tijdens de feestdagen.”
LEES OOK:
Beste oliebollenbakker van Brabant eet er elke dag nog vier
