De Oliemeulen moet uitbreiden wegens ruimtegebrek: ‘Gaat heel lastig worden’

De Oliemeulen moet stoppen met het opvangen van dieren, omdat er geen plek meer is in de quarantaineruimte. Het dierenpark hoopt daarom binnenkort te kunnen verhuizen, maar dat gaat niet makkelijk worden. “Voor een verhuizing is een groot budget nodig en het gaat nog lastig worden om het rond te krijgen.”

Het park aan de Reitse Hoevenstraat staat, naast de tentoonstelling van exotische dieren, bekend om het opvangen van dieren. Hagedissen, spinnen en slangen worden bijna dagelijks aangeboden. “Mensen die niet meer voor hun dier kunnen zorgen, brengen het hierheen”, vertelt Patricia Neuteboom van de Oliemeulen. “Dat heeft nu vooral te maken met de gestegen energiekosten, waardoor het duurder wordt om voor een dier te zorgen.” Ook het park heeft last van gestegen kosten, want het gebouw is slecht geïsoleerd en heeft een ouderwetse verwarming.

Stampvol
Ieder nieuw dier dat bij de Oliemeulen binnenkomt, moet naar de quarantaineruimte om ervoor te zorgen dat de andere dieren geen ziektes krijgen. Die ruimte zit inmiddels stampvol. Het dierenpark heeft zo lang mogelijk geprobeerd alle dieren op te vangen, maar is op het punt gekomen waarop het niet meer gaat. “We krijgen regelmatig mannetjes binnen en die kunnen we niet in een groep zetten waar al een mannetje zit. Hierdoor is er geen doorstroom en is de ruimte nu vol. We kunnen helaas geen dieren meer aannemen.” Wel blijft het dierenpark beschikbaar voor advies en wil het meedenken over een oplossing.

Om het probleem op te lossen, wil de Oliemeulen graag verhuizen naar een grotere locatie. Daar kan het park dan gelijk weer dieren gaan opvangen. Er moet nog wel heel veel gebeuren, voordat het zover is.

Heel veel geld
Om te verhuizen naar een grotere locatie is namelijk heel veel geld nodig. “Het gaat nog lastig worden om het rond te krijgen. We willen liever geen hogere toegangsprijzen, want het is juist de toegankelijkheid die ons maakt wie we zijn.”

Wel overweegt het park een crowfundingsactie op te zetten. “Dat hebben we tijdens corona ook gedaan en dat werkte toen goed.” Er werd toen meer dan 40.000 euro gedoneerd. “Het geld dat we eventueel zouden ophalen met crowdfunding hebben we nodig voor de aankoop van de grond, neerzetten van gebouwen en het aankleden van het dierenpark.”

Extra tentoonstelling
Er was tijdens de meivakantie een aantal extra tentoonstellingen. Door het grote succes zijn ze de hele maand mei nog te zien. Zo zijn er skeletten te zien van dieren die echt in het park hebben geleefd. In een andere ruimte kun je de levenscyclus van een vlinder bekijken. Ook kunnen kinderen hun eigen insectenhotelletje knutselen.

Kinderen die een insectenhotel knutselen (foto: De Oliemeulen)
Skelet van een Gabonpofadder (foto: De Oliemeulen)

Pieter Soethout