Definitief einde aan plannen voor daktuin Moes: ‘Heel pijnlijk besluit’ 

Schetstekening van de daktuin
Impressie van de daktuin (Beeld: Nop-Mercx).

Grote teleurstelling voor iedereen die uitkeek naar daktuin Moes, de gigantische groene tuin in het centrum. De plannen zijn definitief van de baan. ‘We zijn niet begonnen om het hier te laten stoppen.’

Drieënhalfjaar geleden is Mirjam Slob het project voor daktuin Moes gestart. De daktuin moest op het dak van onderneming ‘Koopman’ komen en zou 3.000 vierkante meter groot zijn. Samen met ondernemer Sam van Nieuwamerongen leek het plan tot voor kort steeds meer voeten in de aarde te krijgen.

“Tot onze grote spijt stopt Daktuin Moes. De plannen zijn af, de ontwerpen gemaakt en de financiering is nagenoeg rond. Toch is er niet voldoende perspectief om de realisatie van Daktuin Moes voort te zetten”, laten de initiatiefnemers op hun site weten. 

In de wacht
Omdat de pandeigenaar en de verhuurder de daktuin wilden verbinden aan een ander project, is de realisatie van de daktuin in de wacht gezet. “We stonden inmiddels een jaar in de wacht en er was geen concreet perspectief. Uiteindelijk hebben we dit besluit genomen. We zijn niet begonnen om het hier te laten stoppen en het voelt dan ook heel pijnlijk.” 

Mirjam is zelf opgegroeid op een biologische boerderij. “Hier komt mijn ondernemende en groene hart vandaan. Ik heb altijd het gevoel gehad dat natuur en voedsel meer naar de stad gehaald moeten worden”, verteld Slob. “Toen ik aan het reizen was in Scandinavië en daar in aanraking kwam met een daktuin, dacht ik wat vet om het op deze manier naar de stad te halen. Doordat een stad vaak vol gebouwd is, is er op daken juist wel plek.” Volgens Mirjam gaat de daktuin verder dan alleen natuur en voedsel. Richt je het op deze manier in, dan is het ook nog eens goed voor het milieu. 

Reacties
Niet alleen de initiatiefnemers vinden het jammer dat de daktuin er niet meer komt. “Er waren veel enthousiaste reacties van inwoners die uitkeken naar de tuin. Sinds het definitieve besluit naar buiten is gebracht, krijgen we veel reacties dat mensen het jammer vinden. Voor nu zetten we hier een punt bij de daktuin, maar staan wel open voor nieuwe kansen die zich aan doen. We gaan zien of die kansen er zijn en wat er dan gaat gebeuren”, aldus de initiatiefneemster.  

Luna Kaleas