Bouwtechnisch is het dan klaar, maar het duurt dan nog enkele maanden voordat de werknemers van de gemeente hun nieuwe plekje in kunnen nemen. De gemeente mikt hiervoor op 1 juli. Vanaf dan kun je hier ook je paspoort ophalen, een vergunning aanvragen of hulp krijgen wanneer je in de schulden zit. Uiteindelijk komen er ook zo’n 750 werkplekken in het gebouw van vijf verdiepingen.
Duurzaam en circulair
De eerste verdieping is straks publiek toegankelijk en hier kun je bij verschillende balies terecht. Ook de tweede verdieping is deels openbaar. De rest van het gebouw is niet door iedereen te betreden. Hier zijn de werkplekken te vinden. In de kelder van het gebouw komt een fietsenstalling.
Voor het gebouw worden zo veel mogelijk natuurlijke producten gebruikt. Zo wordt er gebruik gemaakt van gerecycled materiaal. Ook is het hele gebouw piepschuimvrij. Het past in de visie van Tilburg om op termijn een circulaire stad te zijn.
Het gebouw wordt duurzaam verwarmd door de vloerverwarming op de begane grond met een warmtepomp. De rest van de verdiepingen hebben klimaatplafonds. Dit is volgens de gemeente de meest duurzame manier om het hele gebouw te verwarmen in de winter en te koelen in de zomer.
Koningsplein naar Koningsweide
De omgeving van de nieuwe Stadwinkel moet nog flink worden vergroend. Het gebied tussen de Stadswinkel, het Stadhuis en de Schouwburg heet dan het Stadsforum. Dit wordt een openbare ruimte en een sfeervol stadsplein met veel groen. Ook het Koningsplein maakt de komende jaren een transformatie door. Er komt veel meer plaats voor groen. Ook maken de lage appartementencomplexen plaats voor twee grote torens. De appartementen zijn grotendeels geschikt voor de sociale huursector.
LEES OOK:
Aanleg Stadsforum begonnen: groen evenementenplein in Tilburgse binnenstad