De stichting organiseert elke maand een ontmoetingsdag voor eenzame ouderen. Vaak gaat dit om mensen die bijna niemand meer hebben. Secretaris Frans van de Moosdijk (65): “Samen eten, spelletjes doen en praten over de eenzaamheid doet ze ontzettend veel goeds. De rest van de dagen vullen de ouderen vaak met dagbesteding, waarbij ze ook afhankelijk zijn van vervoer.”
“Dagbesteding moet al voor 15.00 uur ophouden, omdat er daarna geen taxi’s beschikbaar zijn.”
De stichting krijgt te horen dat er een personeelstekort is bij de taxivervoerder. Ouderen die via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) recht hebben op vervoer, kunnen dat alleen reserveren op bepaalde tijden. “Ze mogen pas een taxi bestellen tussen 10.00 uur ’s ochtends en 15.30 uur ’s middags. Dagbesteding moet voor 15.00 uur al ophouden, omdat er na half 4 geen taxi’s beschikbaar zijn.”
Het gevolg hiervan is dat een honderdtal eenzame ouderen door die tijden niet meer naar de dagbesteding en de ontmoetingsdagen gaan.
Frans Van de Moosdijk (65), zet zich als secretaris in voor de stichting, en ziet al sinds oktober vorig jaar dat het mis gaat. “Er zijn ongeveer honderd mensen die niet meer naar onze ontmoetingsdagen kunnen komen. Ook het aantal ouderen dat afhankelijk is van vervoer voor dagbesteding is bijna vijfhonderd.”
“Dit is een noodkreet. Dit werkt de eenzaamheid alleen maar meer in de hand.”
De stichting kan zelf niet opdraaien voor het vervoer; daar is simpelweg geen geld voor. “Dit is echt een noodkreet. Dit werkt de eenzaamheid alleen maar meer in de hand”, benadrukt van de Moosdijk.
Het frustrerende volgens Van de Moosdijk is dat het probleem al lang speelt en hij met ‘lede ogen moet toezien’ hoe steeds meer ouderen in Tilburg in isolement raken. “Het is zo belangrijk voor die mensen om samen te zijn. Vooral met bijvoorbeeld kerst of andere feestdagen. Ze zijn zo afhankelijk van het enige vervoer dat er is.”
“We moeten diensten schrappen door personeelstekorten.”
De gemeente is verantwoordelijk voor het inkopen van zorg en dus ook van vervoer vanuit de WMO. Volgens een woordvoerder zorgt het tekort ervoor dat er keuzes gemaakt moeten worden: “WMO-reizigers kunnen hierdoor niet meer in de spitstijden rijden. Daarbij moet het vervoer van leerlingen zeker doorgaan.” Volgens de woordvoerder gaan urgente ritten voor bijvoorbeeld medische behandelingen of begrafenissen, wel gewoon door.
Taxi Korthout erkent de schrijnende situatie. “We hebben al maanden last van personeelstekort. Het lijkt er niet beter op te worden. Hierdoor moeten we bepaalde diensten schrappen”, aldus een woordvoerder.