De gemeente is van plan om de binnenstad flink aan te pakken. Om de overlast te beperken gebeurt dit in verschillende fases. De eerste daarvan wordt nu afgerond met het planten van de bomen op het Willemsplein. Ook is het plein verlaagd, de fontein aangepast en de Maawmuur weggehaald.
Een ontmoetingsplek
Het plein moet volgens wethouder Rik Grashoff een plek worden waar Tilburgers massaal samenkomen. “Dit staat voor veel meer dan het planten van een boom. Het moet hier een soort huiskamer van de stad worden met voldoende schaduw door de grote bomen die we nu planten.”
Ook voor wanneer het met bakken uit de hemel komt, zijn voorbereidingen getroffen. Onder het Willemsplein zit namelijk een enorm waterreservoir. Een deel hiervan wordt gebruikt om uitdroging van de bodem te voorkomen en het andere deel wordt gefilterd en gebruikt om te bomen van water te voorzien.
Ook de burgemeester ziet de voordelen van het nieuwe plein. “Dit is een heel belangrijk moment. Op deze zonnige dag voegen we groen toe aan het hart van Tilburg. Dit wordt een fantastisch ontmoetingsplein voor de Tilburgers om samen te komen.”
Tekst gaat verder onder de foto’s.
Veel meer groen
Tilburg moet een stuk groener worden. De temperatuur in de stad is een stuk hoger dan in de omliggende dorpen en dat heeft alles te maken met de grote hoeveelheid steen. Bomen en planten zorgen voor een meer leefbare omgeving en daarom zet de gemeente in op vergroening.
Na het planten van de bomen is het tijd voor de volgende stap. Vanaf aankomende zomer wordt de Paleisring en een deel van de Schouwburgring teruggebracht naar één rijstrook. Ook hier komt daardoor ruimte voor meer groen.
Ook loopt er nog een onderzoek naar het opnieuw inrichten van de Schouwburgpromenade en Louis Bouwmeesterplein. Het is dus nog niet bekend wanneer hier precies iets gaan veranderen.