Het eten is bedoeld voor mensen die moeite hebben met slikproblemen. ‘’Mensen met kauw- en slikproblemen hebben profijt bij deze ontwikkeling van 3D-geprint voedsel’’, geeft Van Vugt aan. Het is de bedoeling dat het eten op deze manier aangenamer is voor de patiënt. ‘’In ruim dertienminuten moet het voedsel uit de vriezer op het bord komen te liggen”, aldus Van Vugt.
Proeven
Bij de eerste proeven waren ETZ-medewerkers positief over de realistische smaak. Herkenbaarheid in het eten is belangrijk voor patiënten. ‘’De 3D-printer zorgt voor constante kwaliteit, wat essentieel is voor mensen met mondproblemen’’, geeft van Vugt aan. Zo hebben mensen met kauw- en slikproblemen een andere consistentie nodig. Het Tilburgse ziekenhuis is samen met vijf andere ziekenhuizen zoals Máxima MC en zorginstellingen het komend half jaar bezig met de proef.
Gastronology
Het bedrijf achter het idee is Gastronology. De producten worden ontwikkeld in het Food Lab en de productie vindt plaats in een grote fabriek in Bergen op Zoom. Van daaruit worden de diepgevroren groenten naar de ziekenhuizen en zorginstellingen in het land bezorgd. Het 3D-geprinte voedsel wordt in het ziekenhuis warm gemaakt.
LEES OOK:
AI creëert een zorgrevolutie en ETZ doet mee
ETZ verzacht grote pijn met bijzonder klein apparaatje
