De grootste ergernissen van bewoners, ondernemers en bezoekers zijn zwerfvuil, peuken, kauwgum, stickers en graffiti. Deze zijn om die reden in het experiment aangepakt. Voorheen moest Groen Xtra zich aan strakke voorschriften houden waarbij de nadruk vooral op routes zoals de Heuvel en Willem II-straat lag. Maar sinds juni hebben ze samen met BMT meer de ruimte gehad om met hetzelfde budget de binnenstad schoner te krijgen. Doordat ze meer zichtbaar zijn in de stad kan er sneller actie worden ondernomen op hotspots en vervuiling. Omdat de proefperiode volgens alle deelnemers een groot succes was krijgt het project dus een vervolg. Vanaf januari 2021 wordt er dan ook gewerkt met een structureel uitvoeringsplan.
Schouwronde
Elke maand maken betrokken partijen schouwrondes in de binnenstad. Hierbij kijken ze wat er in de openbare ruimte gebeurt en wat mensen in de stad daarvan vinden. Tijdens de rondes wordt eerst alles via een schouw-app vastgelegd en worden dan acties uitgezet. Jannet Wouters van BMT: “Het schoonhouden van de binnenstad is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Wij motiveren en spreken ondernemers en pandeigenaren aan om ook actief deel te nemen en kritisch te kijken naar het schoon, heel en aantrekkelijk houden van hun pand, directe omgeving of terras.”
Schone stad
De gemeente Tilburg experimenteerde dit jaar op meerdere plekken in de stad. Daarbij keek zij samen met de inwoners en ondernemers waar actie nodig is. Mario Jacobs, wethouder openbare ruimte: “We gaan niet méér investeren, maar zoeken naar efficiëntere manieren om te werken. Dat bedenken en testen we in en met onze stad. De openbare ruimte is tenslotte niet alleen de verantwoordelijkheid van de gemeente. Met elkaar zorgen we voor een schoon en leefbaar en groen Tilburg.”