Blauwalg is een blauwe of groene verfachtige substantie die op het wateroppervlak drijft. Makkelijk over het hoofd te zien, maar belangrijk om te vermijden. De bacterie kan namelijk veel gifstoffen met zich meedragen, aldus blauwalgexpert Miquel Lurling. “Sommige blauwalgen kunnen hele sterke gifstoffen aanmaken. Die wil je liever niet binnenkrijgen.”
Levensgevaarlijk voor dieren
De verfachtige laag op het water is een ophoping van cellen. Die komt voor in vijvers, meren, rivieren, reservoirs en kanalen en kunnen giftig zijn voor iedereen die besmet water inslikt of er huidcontact mee heeft. “Iedere zwemmer krijgt een beetje water binnen tijdens het zwemmen en als je door blauwalg heen zwemt, komt dat in je lichaam terecht. Daar kun je dan weer maag- en darmproblemen van krijgen en leverschade van oplopen.”
Voor dieren kan blauwalg zelfs levensgevaarlijk zijn. “We hebben gevallen in Nederland gehad, waarvan we behoorlijk zeker zijn dat honden zijn komen te overlijden doordat ze blauwalg binnenkregen.”
In wateren waar veel voedingsstoffen zitten, kan blauwalg groeien. De bacterie is vaak een symptoom van voedselrijk water. Er kunnen maatregelen getroffen worden in bepaalde wateren om de kans op blauwalg terug te dringen. “Het is tegen te houden, zeker de ophoping van de bacterie. Maar in een haven is dat een stuk lastiger, die kun je niet zomaar afsluiten.”
Voedselrijk water
Blauwalg kan jaren in het water blijven zitten. “Als er niks gebeurt, kan het blijven groeien. In sommige gevallen, bij extreem voedselrijk water, zit blauwalg het hele jaar door in het water.” Miquel heeft nog een tip voor mensen die denken dat ze ergens blauwalg zien. “Er zijn verschillende apps waarmee je kunt checken of het blauwalg is. Dat is belangrijk, want dan wordt het ook meteen geregistreerd, als het inderdaad gaat om blauwalg.”
Dat kan via een app als Bloomin’- Algae en ook kun je via de Zwemwater app in de gaten houden of water veilig is.