F.U.S.T over rente studieschuld: ‘Overheid moet zich dood schamen’

foto: Pixabay

De rente op studieschuld is vanaf volgend jaar vijf keer zo hoog. Dat is een bittere pil voor de studenten die vallen onder de ‘pechgeneratie’. Zij bouwden flinke schulden op onder het leenstelsel. “Naar onze mening zou de Nederlandse overheid zich dood moeten schamen.”

Ruim acht jaar geleden was het klaar met de basisbeurs en voerde de overheid het leenstelsel in. De basisbeurs zou de verschillen tussen arm en rijk vergroten, want zowel kinderen van rijke als van armere ouders kregen hetzelfde. Het leenstelsel moest ervoor zorgen dat de ‘bakker niet meer hoefde te betalen voor de studie van de zoon van een advocaat’.

Loze beloftes
Inmiddels zijn de meeste partijen het erover eens dat het leenstelsel ervoor heeft gezorgd dat studenten na hun studie met torenhoge schulden achterbleven. Destijds werd lenen voor studenten aantrekkelijk gemaakt. Het zou geen invloed hebben op je hypotheekaanvraag en ook zou de rente erg laag blijven. In beide gevallen bleken dat loze beloftes.

De rente op studieschuld was lange tijd 0%, maar voor 2023 werd de rente vastgesteld op 0,46%. Volgend jaar wordt de rente vervijfvoudigd tot 2,56%. Volgens het CBS bedraagt de gemiddelde studieschuld van alle studenten ruim 16.000 euro. Op basis van dat bedrag betaalt de gemiddelde student jaarlijks 418 euro aan rente. Bovenop de verplichte maandelijkse aflossing op basis van inkomen betaalt een oud-student dus 35 euro extra.

Depressieve studenten
Dat kan volgens de Federal Union Students Tilburg (F.U.S.T) écht niet. “Toen het leenstelsel werd ingevoerd, werd ons verteld dat we ons geen zorgen hoefden te maken”, vertelt voorzitter van de studentenvakbond, Thijs Jansen. “Mensen die hebben geleend met de gedachte dat de rente laag zou blijven, komen nu in de problemen. Die studenten ervaren enorme stress omtrent leningen en geldproblemen. Wij horen zelfs verhalen van studenten die depressief zijn.”

Dat de rente nu ook nog eens verhoogd wordt, valt bij de studenten rauw op het dak. “Zelfs als de rente nul procent gebleven was, had de overheid duidelijker moeten informeren over de gevolgen van lenen”, stelt Jansen. “Je kan niet verwachten dat studenten snappen dat rente omhoog kan gaan door staatsobligaties. Als je dat aan mij gevraagd had dacht ik waarschijnlijk: wat is een staatsobligatie?”

Een oplossing heeft ook Jansen niet paraat. “Ik kan er nog veel meer woorden aan vuil maken, maar hoe er nu is omgegaan met het leenstelsel is echt asociaal richting de student. De Nederlandse overheid zou zich dood moeten schamen.” De voorzitter vindt dat de overheid duidelijker had moeten communiceren. “Dat die 2,56% rente op studieschuld mogelijk was, had duidelijker moeten zijn. Wij zijn van mening dat je deze rentestijging niet kunt verantwoorden.”

Renteprotest
Jansen zal volgende week aanwezig zijn bij het renteprotest in Den Haag. Op woensdag 25 oktober protesteert de Landelijke Studentenvakbond voor de Tweede Kamer. “Maar ook in Tilburg zijn we bezig met een actie. Hiervoor hebben we contact gezocht met de universiteit en verschillende HBO-partijen. We willen lokaal ook een geluid laten horen. Hiermee hopen we toch iets van verbetering voor elkaar te krijgen.”

LEES OOK:
Deel van Tilburgse studenten krijgt toch energietoeslag, ondanks advies van overheid

Pieter Soethout