Fabrieksklok na 30 jaar in zijn oude glorie herplaatst in AaBe Fabriek

Medewerkers van het Textielmuseum hebben afgelopen woensdag de fabrieksklok teruggehangen. De klok is bijna 30 jaar weggeweest in de AaBe Fabriek.

Mensen die vroeger in de wollendekenfabriek hebben gewerkt, zullen de klok nog wel herkennen. De fabrieksklok is naar schatting in de jaren ’50-’70 gemaakt door Favag. Typerend aan de klok zijn de al dan niet samenwerkende rendieren op de rand en de spreuk: “Samenwerking schept vreugde en brengt een product tot stand waar u trots op kunt zijn”.

TextielMuseum

Sandra Westerveld, centrummanager van de AaBe Fabriek, is Guus Boekhorst en Jan van der Veeken van het TextielMuseum erg dankbaar voor de samenwerking. “Sinds 2018 zijn we al in gesprek over de terugkeer van de klok naar de AaBe Fabriek. In het verleden zijn al verschillende items vanuit het TextielMuseum aan ons uitgeleend voor onze vaste expositie en vitrines. En dan nu als kers op de taart is de oude fabrieksklok weer terug. Het duurde ‘even’ maar dan heb je ook wat bijzonders”, vertelt Westerveld.

De klok heeft al die tijd in het TextielMuseum verbleven. Ardie Smeulders van het TextielMuseum heeft naar eigen zeggen de klok er 30 jaar geleden afgehaald en heeft nu de terugplaatsing afgelopen woensdag ook weer verzorgd.

Vanessa Spaanderman