Net als de rest van Nederland heeft ook Tilburg te maken met krapte op de woningmarkt. Een blik op de website voor het vinden van een kamer bij studentenflat Talentsquare laat dat goed zien. Eén studio krijgt 72 reacties en dat is dan ook de enige die in dat gebouw te huur wordt aangeboden. De universiteit sloeg eerder al de handen ineen met hotels, hostels en zelfs Safaripark Beekse Bergen om studenten een plek te bieden.
“Sociale interactie en willen helpen zijn vaak de hoofdredenen.”
Hospitaverhuur is daarin een volgende stap. Het platform selecteert persoonlijk de gastgezinnen die zich aanmelden en zorgen ervoor dat de student niet te veel kwijt is aan een kamer. “Wij gaan persoonlijk langs bij een gastgezin om te kijken wat de motivatie is en of de huur niet te hoog is. We gebruiken daarvoor het woningwaardestelsel, een soort puntensysteem.”
Daan geeft aan dat dit meestal wel goed gaat. “Sowieso zie je bij hospitaverhuur dat mensen een andere reden hebben voor het verhuren van een leegstaande kamer. Financiële voordelen spelen een rol, maar de hoofdredenen zijn vaak sociale interactie en studenten willen helpen.”
“In sommige steden hebben we soms meer dan honderd matches op jaarbasis.”
Daan en zijn twee collega’s hebben het platform opgericht, omdat ze zelf niet lang geleden student waren en het woningtekort ook toen een groot probleem was. “Zelf heb ik ervaring met verblijven bij een hospita in Colombia. In het buitenland komt dit concept veel vaker voor.”
Ook in Nederland lijken steeds meer mensen open te staan voor het idee. In Tilburg gaat het concept binnenkort pas landen, maar onder andere in Eindhoven, Utrecht, Groningen en Leiden is het al een succes. “In sommige steden hebben we soms meer dan honderd matches op jaarbasis.”
“Als het geen match is, kan het contract binnen een maand worden opgezegd.”
Dat het zo’n succes is, is volgens Daan niet zo gek. “Het levert je als verhuurder en student eigenlijk alleen maar voordelen op. Het zorgt voor reuring en gezelligheid in huis. Bovendien gaat het om een tijdelijk contract. Als het geen match is, kan het contract binnen een maand worden opgezegd.”
Beide partijen tekenen een contract voor drie tot twaalf maanden. Volgens Daan heerst er veel onwetendheid. “Wij merken dat mensen vaak denken dat het niet mag van bijvoorbeeld de Belastingdienst. Dat klopt niet.” De Belastingdienst ziet deze vorm van hospitaverhuur namelijk als commerciële relatie. Omdat je geen toeslagpartner bent, kom je niet in de knel met je toeslagen of bijvoorbeeld je AOW.
Wie denkt dat de gastgezinnen alleen maar bestaan uit vijftigplussers heeft het mis. “We zien dat steeds meer verschillende mensen zich aanmelden. Dertigers die bijvoorbeeld een huis hebben met meerdere kamers, maar nog geen kinderen. Tot die tijd kunnen ze als gastgezin de woonlasten delen met een student.”