Geen gas, maar toch veel meer kwijt aan stookkosten: ‘Absoluut oneerlijk’

Het huis van Ton Schwirtz is aangesloten op het warmtenet (foto: Omroep Brabant).

Mensen met een huis zonder gasaansluiting krijgen tóch last van de hoge gasprijs. Dat komt door de Warmtewet. Die wet koppelt de prijzen van alternatieve warmtebronnen aan die van aardgas. In Brabant ligt een van de grootste warmtenetten van Nederland. In de wijk Reeshof in Tilburg zijn bijna alle huizen aangesloten op dat warmtenet. De prijsstijging zorgt daar voor onrust en verontwaardiging.

Ton Schwirtz woont in De Reeshof. Ook zijn huis is aangesloten op het warmtenet. Hij vindt het niet eerlijk dat hij extra moet gaan betalen, terwijl hij helemaal geen gas gebruikt. “Dat is absoluut oneerlijk. De warmte die wij gebruiken is restwarmte van bijvoorbeeld fabrieken. En daar verandert niks wat betreft de prijs”, vertelt hij aan Omroep Brabant.

Toch gaat de prijs voor Ton stijgen, doordat de gasprijs omhoog gaat. In de Warmtewet zijn de prijzen van gas en alternatieve warmtebronnen namelijk aan elkaar gekoppeld. Oorspronkelijk om ervoor te zorgen dat alternatieve warmte, waarvan de aanleg duur is, voor consumenten nooit duurder zou worden dan verwarmen met gas. En om mensen die gebruik maken van het warmtenet te beschermen, omdat zijn niet zelf hun leverancier kunnen kiezen. Maar dat werkt nu dus in hun nadeel.

“Bij de maximale verhoging betaal ik 1200 euro extra.”

In Midden- en West-Brabant zijn zo’n 51.000 huizen aangesloten op het warmtenet. Zij maken gebruik van warmte die vrijkomt bij onder meer datacenters of afvalverwerkers in de omgeving. De prijs hiervan kan in het uiterste geval tot maar liefst 67 procent stijgen.

Ton maakt alvast een berekening op een kladblok. Hij schrikt zelf van de uitkomst. “Nu ben ik op jaarbasis zo’n 1800 euro kwijt. Ik ga er niet van uit, maar stel dat de maximale verhoging van 67 procent doorgaat, dan praat je over een totaal van iets meer dan 3000 euro. Dat is een verschil van 1200 euro en dat is best veel geld.”

“Een prijsstijging is moeilijk uit te leggen.”

Wethouder Oscar Dusschooten roept warmteleveranciers op om de prijzen niet te hard te laten stijgen. “Het is een beetje achterhaald dat het warmtetarief nog steeds gekoppeld is aan het gastarief. We hebben een brief gestuurd aan de warmteleverancier met daarin het klemmend beroep om geen gebruik te maken van de maximale mogelijkheid tot tariefverhoging, maar om daar zo gematigd mogelijk in te zijn. Want dat betekent iets voor de portemonnee van de Tilburgers. Het is moeilijk uit te leggen aan onze inwoners die geen gas gebruiken, dat hun warmtetarief toch stijgt omdat het gas duurder wordt.”

Begin januari wordt duidelijk hoeveel de prijzen precies omhoog gaan. Ton houdt het nauwlettend in de gaten. “Ik hoop dat de prijs helemaal niet omhoog gaat, maar we hopen er in ieder geval maar het beste van.”

Omroep Brabant