Geen kans op bosbranden ondanks extreme hitte en droogte in Tilburg

Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen, Midden-Brabant, Noord-Brabant, Nederland, Europa

Lager dan 25 graden tikte de thermometer de afgelopen dagen niet aan. Zes weken geleden regende het voor het laatst. Toch zijn er niet meer bosbranden in de natuurgebieden rond Tilburg. “En komen ze toch, dan zijn we altijd met genoeg brandweermensen om te blussen”, volgens brandweer chef Johan Gerritsen.

Het is opmerkelijk: het regent al wekenlang niet en de zon brandt aan de hemel. Toch hoeft de Tilburgse brandweer amper uit te rukken voor branden in de bossen rond de stad. En komen er al branden, dan is de kans dat er slachtoffers vallen klein. “In de 32 jaar dat ik brandweerman ben, kan ik me niet herinneren dat in Nederland iemand ooit omkwam bij een bosbrand”, zegt Johan Gerritsen, ‘ploegchef’ bij de Tilburgse brandweer.

“Hier zorgen we voor verschillende soorten begroeiing.”

Ons beeld van bosbranden wordt voor een groot deel bepaald door branden ver weg, in Canada, Australië of de Verenigde Staten, volgens Gerritsen. “Daar kunnen branden enorm zijn, al vallen ook daar maar amper slachtoffers. De situatie in Nederland is fundamenteel anders.” Onze bossen zijn namelijk veel kleiner en goed onderhouden. “In Nederland zorgen we voor brandgangen en voor verschillende soorten begroeiing waardoor het vuur minder snel overslaat.”

Tot voor kort werd uit Nederlandse bossen ook het dode hout weggeruimd, waardoor er minder brandbaar materiaal lag. “En anders dan je zou denken, is er in de vroege zomers, überhaupt minder kans op bosbranden, want al dat groen bevat veel water. Kale bomen vangen veel sneller vuur.”

“We beschikken over een grote voorraad aan vrijwilligers bij een calamiteit.”

Gerritsen heeft nog meer goed nieuws. Stel dat de hitte en de droogte aanhouden en dat de Tilburgse bossen plots toch beginnen te branden? “Nou, dan hebben we genoeg brandweermensen om hen ook weer te blussen. Anders dan politie en ambulancediensten, beschikken brandweerkorpsen over een grote voorraad aan vrijwilligers. Bij een calamiteit zijn die snel op te roepen en kunnen we meteen opschalen.”

Wel is het volgens Gerritsen mogelijk dat de kans op meer bosbranden toeneemt. “Dat komt doordat we steeds minder dood hout weghalen uit onze moeten. Zo bevorderen we namelijk de biodiversiteit. Al die oude bomen en takken zijn ideale verstopplaatsen voor dieren.” Gerritsen snapt het belang daarvan: “Het risico op bosbranden stijgt nu wel, maar mij is biodiversiteit ook veel waard. Misschien is wat meer risico op bosbranden de prijs die we daarvoor moeten betalen.”

David Bodelier