Als je nog niet zo’n pasje hebt, krijg je er gratis een. Het pasje is herbruikbaar en kan in alle fietsenstallingen van de gemeente gebruikt worden. Er worden geen persoonsgegevens aan gekoppeld.
De gemeente weet dan beter hoe vol de fietsenstallingen staan. Ook is het nieuwe systeem, genaamd Bikey, duurzaam. Per jaar zouden er ongeveer één miljoen bonnetjes en nietjes mee worden bespaard. “Werken met papieren bonnetjes is slecht voor het milieu en dat is niet meer van deze tijd”, vertelt een woordvoerder van de gemeente.
Verloren pasje
Als je het pasje kwijtraakt, moet je aan kunnen tonen dat de fiets toch van jou is. Dat kan met de juiste fietssleutel. Daarnaast moet je een formulier invullen en met een ID-kaart aantonen dat de gegevens die je hebt ingevuld kloppen.
Daarna krijg je de volgende keer weer gewoon een nieuw pasje. Om ervoor te zorgen dat je het pasje niet kwijtraakt, raadt de gemeente aan hem aan je sleutelbos vast te maken.
Verschillende pasjes
De pasjes zullen in vier kleuren verschijnen. Welke kleur je krijgt, ligt aan je vervoersmiddel. Wanneer je met de fiets bent, krijg je een blauw pasje. Een geel pasje krijg je voor een scooter of brommer en een groene voor een elektrische fiets. Tot slot is er nog het rode pasje voor bijzondere fietsen. Dit zijn fietsen met afwijkende afmetingen, omdat ze bijvoorbeeld een fietsmand of een kinderzitje hebben.