De negen gemeenten (Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Heusden, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk, Tilburg en Waalwijk) denken tot nu toe aan het opzetten van tijdelijke onderkomens en het versneld opnemen van statushouders die nu in een azc zitten. Dat laatste is best ingewikkeld met het oog op de krappe woningmarkt. Eén van de ideeën zou zijn om versneld bedrijfsgebouwen voor bewoning geschikt te maken, maar daar zijn bestemmingsplanwijzigingen voor nodig.
“Brabanders zijn hartelijke mensen, maar te veel nieuwkomers en te weinig vrijwilligers op één plek zou funest zijn voor het draagvlak.”
Burgemeester Janssen, die in 2015 ook het voortouw nam voor de opvang van onder andere Syrische vluchtelingen, wil ‘regionale overbelasting’ voorkomen. Janssen: “Brabanders zijn hartelijke mensen maar te veel nieuwkomers en te weinig vrijwilligers op één plek zou funest zijn voor het draagvlak.”
In 2015 liep Tilburg voorop in de huisvesting van vergunninghouders . Eerder al konden vluchtelingen terecht in de wijk Fatima. Janssen is hierom voorzichtig: “Nederland heeft de morele plicht te zorgen voor mensen in nood, dat vinden gelukkig heel veel mensen. Ik kan me echter voorstellen dat mensen aarzelen als er in ineens in jouw straat een aantal nieuwkomers komt wonen.”
Hoe het plan eruit gaat zien, is nog niet duidelijk. Janssen geeft aan mensen in dit stadium niet te willen confronteren met halve plannen. Liesje Carlier gaf eerder al aan zich zorgen te maken over het aantal opvangplekken. Binnenkort zal duidelijk worden met welke opties ze aan de slag gaan.