De gemeente wil zorgvuldig te werk gaan. “De status ‘gemeentelijk monument’ betekent dat het park beter beschermd is en dat er extra naar fysieke aanpassingen wordt gekeken. Het Wilhelminapark heeft cultuurhistorische waarde en verdient het om beschermd te worden. Die bescherming gaat over de lange termijn”, laat een woordvoerder weten.
Veiligheid
De politie heeft de afgelopen jaren controles uitgevoerd in het park. Omwonenden en parkbezoekers ervaarden namelijk steeds vaker overlast en een gevoel van onveiligheid. In overleg tussen gemeente en politie is het park prioriteit geworden in het aanpakken van overlast. Er wordt onderzoek gedaan naar mogelijke aanpassingen aan de inrichting van het park, om een groter gevoel van veiligheid te creëren.
Er is een budget van ruim 7 ton vrijgemaakt om in het park te investeren. Samen met de buurt worden plannen gemaakt, die nu nog in de voorbereidende fase zijn. Het is nog niet bepaald waar het geld precies naartoe gaat.
Historie
Het park is in 1898 aangelegd als wandelpark naar ontwerp van tuinarchitect L.A. Springer. Hij wilde een park in Engelse landschapsstijl realiseren waarmee mensen vanuit de stad in de natuur konden komen. De keuze en positie van beplanting en paden, maar ook de hoeveelheid groen die te zien is, draagt hieraan bij. Hierdoor blijft het park ene bijzondere waarde en betekenis hebben voor de stad. “Veel bomen in het park staan op de monumentale bomenlijst. Het is als het ware ook een ‘bomenmuseum’. Al met al voldoende redenen om het te beschermen”, aldus de gemeente.