Royaal oefenen in het Paleis op weg naar een publieksvriendelijke ‘P(a)lace to be’

Gert-Jan de Graaf riep initiatiefgroep bij elkaar voor Paleis Willem II - foto van het Paleis
Foto: Multivision & Partners (1993)

TILBURG – Wat doen we met het Paleis van Koning Willem II? Wordt het een plek waar je als inwoner hoogstens komt om te trouwen? Om er voor het bordes te staan bij de start van het carnaval of bij het vieren van een bekeroverwinning? Maar dit pand verdient volgens veel mensen uit de stad toch meer reuring en een bredere invulling.

“Het Paleis moet een ‘p(a)lace to be’ worden voor álle inwoners en een levendig onderdeel van het nieuwe Stadsforum”. Dit zegt Gert-Jan de Graaf van Stadsmuseum Tilburg, en hij nam daarom eind vorig jaar het voortouw en startte een initiatiefgroep voor invulling van het Paleis. Deze groep gaat de komende tijd oefenen met zo’n publieksvriendelijke invulling. Ook roept de groep mensen uit de stad op om actief mee te denken.

Spannend burgerinitiatief

Gert-Jan de Graaf: “Het witte gebouw in hartje centrum heeft grote potentie voor ons als Tilburgers als het gaat om vorming en beleving van onze identiteit. Hoe bijzonder zou het zijn als inwoners juist in een Paléis nadenken over, en vooral meedoen aan, nieuwe manieren om ze nog meer te betrekken bij de stad. Waar de florerende cultuur van de stad op het vlak van debat een plek krijgt in de oude raadzaal. Maar ook waar jong en oud de kans heeft om binnen te lopen voor een goed gesprek. Zoals over het samenleven in een stad met ruim 100 nationaliteiten. En tot slot waar creatievelingen zich buigen over de identiteit van de stad. De uitdaging is dan om dit een typisch Tilburgse invulling te geven. Dit moet toch wel lukken in de stad waar recent het Spoorpark als grootste burgerinitiatief van het land een plek vond”.

De initiatiefgroep die Gert-Jan startte voor invulling van het Paleis

Makkelijker gezegd dan gedaan. Om het paleis te veranderen in een nieuwe ‘p(a)lace to be’ gaat de initiatiefgroep bestaande uit circa 25 partijen uit de stad de komende tijd eerst oefenen. Allerlei partijen die dit idee een warm hart toedragen gaan voor reuring zorgen. Of ze gaan de stád uitnodigen om voor reuring te zorgen.

“De groep is breed. Van welzijnsorganisaties tot citymarketing, en van docenten uit het mbo en theatermakers tot debatclub. Onlangs sloot de carnavalsstichting zich ook aan. Zij openen dit bijzondere experiment dan ook graag op zaterdag 15 februari om 13.00 uur tijdens Proefblaoze. Want dat is wat we gaan doen: proeven doen, royaal aanklooien in aanloop naar een echt ‘p(a)lace to be’”, lacht Gert-Jan de Graaf. “Wie wil weten wat er precies gaat gebeuren kan ons volgen op de site van het initiatief”. Noteer in ieder geval alvast 18 april in je agenda. Op die dag nemen creatieve studenten van Fontys het Paleis voor een dag over. Nieuwe ideeën voor activiteiten zijn welkom! Je kunt je hiervoor ook opgeven via die site.

Kees-Luc Simons