Gilze-Rijen in verhouding nummer twee spijbelaars van Brabant

Huisvesting De Nieuwste School
Afbeelding ter illustratie(Bron: Google Maps)

Afgelopen schooljaar vielen landelijk 65.714 leerlingen onder de ‘spijbel-definitie’. Dit cijfer was, vergeleken met het aantal schoolgaande kinderen, het hoogste sinds 2015-2016. Dat was het eerste jaar waarover Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) cijfers beschikbaar heeft.

De gemeente Gilze-Rijen droeg met 124 leerlingen flink bij aan dit hoge cijfer. Volgens DUO staat deze gemeente op de tweede plaats in Brabant, als het gaat om het aantal spijbelaars per duizend leerplichtige kinderen. In Gilze-Rijen zijn er bijna 33 spijbelaars per duizend leerplichtige inwoners. Alleen Roosendaal heeft een hoger aantal spijbelaars, met iets meer dan 36 per duizend.

Tekst gaat verder onder de video

Spijbelaar

Een leerling wordt als spijbelaar beschouwd als hij of zij in vier aaneengesloten weken minimaal zestien uur aan lessen, mist zonder een goede reden. Dit komt neer op ruim twee dagen. Sommige leerlingen spijbelen zelfs meerdere keren in hetzelfde schooljaar.

Zo draagt Gilze-Rijen, samen met andere gemeenten, bij aan het toenemende aantal spijbelaars in Nederland. Het blijft een zorgwekkende trend die aandacht vraagt van ouders, scholen en beleidsmakers. “Het zou kunnen liggen aan de slechte verbindingen naar scholen,” vertelt een inwoner van de gemeente Gilze-Rijen aan een T! reporter.

‘Cijfers zijn vervuild’

Jeroen Leemans, woordvoerder bij de gemeente Gilze-Rijen, is het niet eens met hoe deze cijfers tot stand zijn gekomen. “De cijfers zijn vervuild, want wij hebben een asielzoekerscentrum met jongeren en gezinnen die later worden doorgeschoven naar andere gemeentes. Zij staan dan nog in onze gemeente ingeschreven. Hierdoor zouden ze hier op school zeggen ‘dit is een no-show’, terwijl ze op andere locaties al naar school gaan. Dit speelt uiteraard mee in de cijfers.”

Verder is de woordvoerder zich ervan bewust dat spijbelen ook in hun gemeente gebeurt. “Je hebt tegenwoordig het ‘Thuiszitterspact’ samen met regio Hart van Brabant. Aan de hand daarvan zien wij dat bepaalde mensen vaker spijbelen. De reden daarvoor proberen we op te lossen en daarna te stimuleren dat iedereen weer zo snel mogelijk naar school gaat.” In het ‘Thuiszitterspact’ staan afspraken tussen het onderwijs, de gemeente, de GGD en het verbetertraject de Toegang. Deze afspraken moeten ervoor zorgen dat thuiszitten zoveel mogelijk wordt voorkomen of dat de periode van thuiszitten zo kort mogelijk is.

Tilburg

In een veel grotere gemeente als Tilburg was het aantal spijbelaars geen schok. Het aantal van 747 leerlingen lag ongeveer even hoog als in het schooljaar daarvoor. Opvallend is wel dat het aantal spijbelaars per duizend leerplichtige inwoners veel lager ligt dan in een gemeente als Gilze-Rijen. In Tilburg spijbelen 26,5 leerlingen per duizend inwoners met leerplicht.

LEES OOK:
Gilze en Rijen gaat volledig over op led-straatverlichting

Tristan Kans