Informateur Bengevoord sprak met alle dertien raadsfracties in Tilburg. Die vinden dat het na verkiezingsuitslag logisch is dat GroenLinks, D66 en de VVD het voortouw nemen bij de coalitievorming. Omdat deze partijen geen meerderheid in de Tilburgse gemeenteraad hebben, moet er een vierde partij bij.
Logische keuze
De PvdA is volgens de informateur de meest logische keuze als vierde partij. Net als 50Plus Tilburg en Lokaal Tilburg wonnen zij een zetel bij de verkiezingen half maart. Alleen de PvdA heeft drie zetels en dat zorgt volgens Bengevoord voor meer stabiliteit. Daarnaast liggen de grote winnaar GroenLinks en de PvdA inhoudelijk erg dicht bij elkaar.
Het CDA ziet als verliezer na de stembusgang geen rol voor zichzelf in het nieuwe gemeentebestuur. Ook Lijst Smolders Tilburg (LST) lijkt wederom niet in een coalitie te komen. “Deze partij gaf aan ideologisch verder van GroenLinks en D66 af te staan”, schrijft informateur Bengevoord in zijn conclusie.
De beoogde coalitie van vier partijen heeft een meerderheid van 25 zetels in de Tilburgse gemeenteraad. Die telt in totaal 45 raadsleden en dertien fracties de komende periode van vier jaar.
Hoofdlijnenakkoord
Veel partijen hebben bij de informateur aangegeven graag te willen werken aan een nieuwe bestuurscultuur in Tilburg. Ze pleiten voor een ‘gezonde verhouding’ tussen de partijen die besturen en de oppositie. Een bestuursakkoord op hoofdlijnen wat niet op alle onderwerpen als “dichtgetimmerd” ervaren wordt, kan daaraan bijdragen
De fractie van ONS Tilburg hoopt dat de partijen die gaan onderhandelen over een coalitie, wel in gesprek blijven met de andere fracties. “Anders dan in de landelijke politiek zijn lokaal de verschillen tussen partijen veel kleiner, en hoe breder een akkoord op ondersteuning kan rekenen, hoe meer het aansluit bij de wensen uit de stad.”
Komende maandag wordt het advies van de informateur besproken door de gemeenteraad.
LEES OOK: GroenLinks wint verkiezingen in Tilburg, LST bijna gehalveerd