Harrie is tevreden met de opkomst. Vier jaar geleden had gemeente Tilburg het laagste opkomstpercentage van de gemeenteraadsverkiezingen van Nederland. Vooral in Tilburg-Noord viel de opkomst heel erg tegen, maar dat is volgens Harrie is dat nu wel anders. “Er is al de hele dag een geleidelijke aanloop van mensen. Nog geen moment is het rustig geweest. We gaan nu richting de 1.100 mensen die hun stem hier bij ons uitbrengen. Dat vinden we toch een mooi getal, vooral voor Tilburg-Noord.”
Ik zei toen tegen mijn kinderen: ‘Ik doe het niet meer, het is mooi geweest.’ En toch doe ik het weer.”
Het is zijn tweede keer als lid van een stembureau. Vorig jaar zat hij in hetzelfde stembureau voor de Tweede Kamerverkiezingen. Vanwege de strenge coronamaatregelen werd het toen nachtwerk en was het chaotisch. “Ik zei toen tegen mijn kinderen: ‘Ik doe het niet meer, het is mooi geweest.’ En toch doe ik het weer.”
Als voorzitter van het stembureau zit hij altijd in het midden aan de tafel waar je jezelf als kiezer moet melden. Hij begeleidt het stemproces en ziet erop toe dat alles precies volgens de regels verloopt. Als er onregelmatigheden zijn, gehandhaafd moet worden of bijvoorbeeld stembureauleden tekort zijn, zorgt Harrie ervoor dat het in orde komt.
“Ik vind het leuk en belangrijk werk.”
Harrie is in zijn dagelijks leven onder andere bestuursvoorzitter van een zorgboerderij. “Naast het feit dat ik altijd ga stemmen, vind ik het ook belangrijk om op een andere manier mijn bijdrage te leveren aan het democratische proces. Ik vind het leuk werk.”
Samen met vijf vrijwilligers zit hij hier al vanaf zeven uur ’s ochtends. Er moet dan ook veel gebeuren op een verkiezingsdag. De stemhokken worden klaargemaakt en het aantal stembiljetten wordt nageteld en de potloden worden geslepen. Gedurende dag is een kwestie stempassen en identiteitskaarten controleren en vervolgens de kiezer afstrepen dat hij of zij geweest is.
De mensen in het stembureau krijgen een vergoeding van de overheid. Iemand die stemmen telt krijgt in de gemeente Tilburg 45 euro. Een lid van het stembureau ontvangt 205 euro en de voorzitter 270 euro. Iedereen krijgt van te voren een training aangeboden. Dat is niet voor niets, want het stemproces ligt heel precies vastgelegd.
“We moesten mensen weigeren zonder identiteitskaart en dat zorgde voor irritatie.”
Bovendien kan er veel misgaan, weet Harrie. “Er kwamen mensen met een stempas, maar zonder identiteitsbewijs. We moesten ze weigeren en dat zorgde voor veel schennis. Woensdagochtend belde een van mijn vrijwilligers af, omdat hij corona had. Dat los ik dan meteen op en ’s avonds komt er een extra teller die nog lekker fris in het hoofd is.”
Of het nachtwerk wordt, zoals tijdens de Tweede Kamerverkiezingen, verwacht Harrie niet. “Om negen uur gaat de deur op slot en wordt de bak omgegooid. Ik geloof dat ik rond elf uur richting het gemeentehuis rijden en dan houden we het weer voor gezien.”