De ondernemers kregen om half zes te horen dat een half uur later de deuren al dicht moeten zijn. Joris van Corven, mede-eigenaar van restaurant De Burgerij in Tilburg, blikt terug op een ‘bizarre’ avond. “Ik was jarig en zelfs op dat moment kwam er een taart met kaarsjes aan.” Maar tijd om de kaarsjes uit te blazen, had Joris niet. “Ik heb de kaarsjes maar uitgewapperd en ben daarna naar de zaak gegaan.”
De dag erop stond in het teken van crisisberaad. De conclusie: als mensen niet naar ons mogen komen, dan gaan we zelf maar naar de mensen toe. En sindsdien is het restaurant druk bezig met bezorgen. “Mijn vriendin zit achter de laptop alles binnen te halen en door te geven. Mijn vader in zijn rode Alfa en wij in het bedrijfswagentje rijden langs bij de mensen thuis om de spullen te brengen”, vertelt Van Corven. “We krijgen warme reacties, zelfs mensen die aanboden om cadeaubonnen af te nemen, om later in te leveren als we weer open zijn.”
Drive-through
Het besluit dat de deuren dicht moesten, kwam niet voor elke ondernemer als een verrassing. Eigenaar Victor Hoeben van Cafetaria De Pan zag de bui al hangen en besloot zaterdagavond al om voorzorgsmaatregelen te nemen.
Hoeben toverde zijn snackbar om in een ‘drive-through’. Oké, je kunt er niet echt met je auto doorheen rijden, maar het principe is ongeveer hetzelfde. “Mensen kunnen bestellen via de website, betalen via de website en dan geven ze een tijd aan wanneer ze het klaar willen hebben”, legt Hoeben de werking van zijn nieuwe systeem uit. Buiten hangt een deurbel, waar klanten op kunnen drukken als ze hun bestelling komen ophalen. “Dan zetten we het buiten op een tafeltje neer, zodat er zo min mogelijk contact is en mensen toch hun frietje kunnen eten.”
‘Het hangt af van de Tilburgers’
Aan creativiteit geen gebrek bij deze ondernemers, maar ideaal is de situatie natuurlijk niet. De vraag is dan ook hoe lang ze het op deze manier vol gaan houden. Hoeben: “Dat is compleet afhankelijk van welke maatregelen wij nog op ons pad krijgen. Dat is dus lastig te zeggen, voorlopig ziet het er positief uit.”
Joris van Corven van De Burgerij hoopt vooral op steun van de Tilburgers die blijven bestellen. “We zullen creatief moeten zijn, het is nu één dag na de uitspraak en ik verwacht ook niet dat het 6 april is afgelopen. We proberen samen sterk te staan en dan hopen we er doorheen te komen.”