Ilona Brekelmans van Sterk Huis: ‘Nieuwe wet tegen psychisch geweld is een stap vooruit’

Beeld: Instagram/Sterk Huis.

In een interview bij Nieuwsuur praatte Ilona Brekelmans, directeur van Sterk Huis in Goirle, zondagavond over het wetsvoorstel van staatssecretaris Ingrid Coenradie (PVV). Dit voorstel wil psychisch geweld strafbaar maken, een stap die moet helpen om vrouwen beter te beschermen tegen femicide.

In Nederland wordt er gemiddeld elke acht dagen een vrouw vermoord, meestal door een partner of ex-partner. Vaak gaat aan dit soort geweld psychisch geweld vooraf. De nieuwe wet moet dat probleem aanpakken en slachtoffers meer bescherming bieden.

“Psychisch geweld kan heel subtiel zijn.”

Sterk Huis vangt elk jaar zo’n 200 vrouwen op die slachtoffer zijn van psychisch of fysiek geweld. Ilona benadrukt hoe belangrijk het is dat mensen in de omgeving van het slachtoffer alert zijn op signalen van psychisch geweld. “Vaak merken vrienden en familie dat iemand snel verandert. Ze worden steeds meer teruggetrokken en vinden het moeilijk om afspraken te maken. Zelfs in gezelschap kun je merken dat een partner kwetsende opmerkingen maakt. Dat soort dingen mogen we niet negeren”, zegt ze.

In 2023 werden bij Sterk Huis 220 vrouwen opgevangen, vaak met hun kinderen. Ilona legt uit dat geweld niet altijd duidelijk is. Er zijn ook momenten waarop alles goed lijkt te gaan. “Psychisch geweld kan heel subtiel zijn. Slachtoffers hebben vaak begrip voor de dader en verleggen hun eigen grenzen zonder dat ze het doorhebben.”

“We moeten beter opletten op mensen die uit ons contact verdwijnen.”

Een groot probleem is dat veel vrouwen niet eens doorhebben dat ze in een gewelddadige relatie zitten. “Bij geweld denken mensen vaak aan fysiek geweld, zoals slaan. Maar psychisch geweld is lastig te bewijzen”, legt Ilona uit. Ze vindt het een grote stap vooruit dat de staatssecretaris dit nu wil vastleggen: “Het is een belangrijke erkenning voor slachtoffers. Ook mobiele data kan helpen; het laat vaak patronen zien, zoals constant controleren via berichten of telefoontjes.”

Ilona roept ook op tot meer aandacht voor dit onderwerp in de maatschappij. “We leven in een individualistische wereld. We moeten beter letten op mensen die uit ons contact verdwijnen. Slachtoffers van psychisch geweld melden zich vaak niet bij de politie of Veilig Thuis, maar eerder bij huisartsen vanwege stress, depressie of slaapproblemen. Het is cruciaal dat zorgprofessionals goed geschoold zijn in deze onderwerpen.”

Meer nodig: bredere aanpak en meer betrokkenheid

De erkenning van psychisch geweld als strafbaar feit is een belangrijke stap, maar Ilona benadrukt dat er meer nodig is om femicide te voorkomen. “We hebben een bredere aanpak en meer betrokkenheid van iedereen nodig. Alleen zo kunnen we slachtoffers beter ondersteunen en helpen.”

LEES OOK:
Femicide is een onzichtbare terreur: ‘Als ik haar niet kan krijgen, dan niemand’

Edita Saakian