In de bieb bij Laila kunnen lhbtiq+ vluchtelingen even op adem komen

Laila helpt mensen met vragen over hun genderidentiteit en seksuele geaardheid (foto: Edita Saakian).

In de Lochal kunnen mensen met vragen over hun seksuele geraardheid en genderidentiteit terecht in de Lochal. Vooral bij vluchtelingen is daar veel behoefte aan, ziet Laila Hassouna, die het spreekuur begeleidt.

Het kamertje waar de spreekuur is, ligt een beetje verstopt aan het einde van de kinderboekengang in de Lochal. Bij binnenkomst zit Laila Hassouna-Jansen, oud voorzitter van het COC, een gesprek te voeren met twee jonge mannen uit het asielzoekerscentrum in Gilze. De mannen zitten aan een tafel versierd met vlaggen van de gemeenschap.

“Over het algemeen zijn asielzoekerscentra niet homovriendelijk.”

Het COC is de oudste nog bestaande lhbti+ belangenorganisatie ter wereld. Een inloopspreekuur zoals deze bestaat in Tilburg al langer. “Vroeger deden we dat op de donderdagavond, vlak voor het uitgaansweekend. Mensen die net uit de kast kwamen en nog een beetje onzeker waren, kwamen dan langs. Het was laagdrempelig en als dat goed ging, gingen ze daarna samen stappen met de groep.”

Dat was het begin van het inloopidee en het is nog steeds hard nodig. Bijvoorbeeld omdat in Tilburg veel internationale studenten wonen en ook asielzoekerscentra (azc’s) zitten. Laila legt uit: “Over het algemeen zijn de azc’s niet homovriendelijk. Hier hebben ze een plek waar ze even op adem kunnen komen en elkaar kunnen ontmoeten.”

“Ze zijn het niet gewend om erover te praten en in Nederland mag dat ineens wel.”

Al tien jaar werkt Laila voor het COC. In al die tijd heeft ze veel veranderingen gezien binnen de lhbtiq+ gemeenschap. “Tien jaar geleden waren bijvoorbeeld non-binaire mensen niet zichtbaar. Ook de transgenders hebben de maatschappij een spiegel voorgehouden.”

Het spreekuur wordt vooral veel bezocht door vluchtelingen. Er hangt een onveilige sfeer in centra voor vluchtelingen met een andere seksuele geaardheid, weet Laila. “Ze komen vaak uit landen waar nog veel vooroordelen over lhtbi’ers zijn.” Bovendien leren ze hier ook veel van de Nederlanders uit de gemeenschap. “Als je nooit hebt geleerd over wie je zou kunnen zijn, voel je je onzichtbaar. Bij de asielaanvraag moeten ze voor het eerst open zijn over hun geaardheid. Ze zijn het gewend om er niet over te praten en in Nederland mag je er ineens wel over praten.”

“Hoe het uur wordt ingevuld, is aan hen.”

Laila maakt wel duidelijk dat iedereen welkom is bij het spreekuur. “Vanochtend was er een Turkse vrouw langs geweest. Haar relatie was verbroken en ze wilde andere mensen leren kennen, maar wist niet waar te beginnen. Ze kwam hier met de vraag: ‘Hoe kom ik weer met anderen in contact?'”

Niet alleen kunnen mensen hier terecht voor serieuze gesprekken en contact, er is ook ruimte voor creativiteit en plezier. “Vorige week hebben we bordjes gemaakt met z’n allen voor de pride in Eindhoven. Zo doen we elke keer weer iets anders. Hoe het wordt ingevuld, is aan hen.”

Edita Saakian