Stichting Stop Straatintimidatie en Stichting Feniks waren donderdagmiddag in het centrum van Tilburg om met voorbijgangers in gesprek te gaan over straatintimidatie. Voor Jacqueline Zandbergen (58) was afgelopen januari de druppel.
“Gelukkig kwam er een man langs die toevallig zijn hond uitliet, dat is mijn redding geweest.”
“In januari ben ik voor de zoveelste keer lastiggevallen op straat. Ik ben toen zelfs drie kwartier gevolgd. Dat is niet de eerste keer, want het gebeurt best vaak. Ineens loopt iemand naast je en raakt je aan.” Op haar veertiende kreeg ze er voor het eerst mee te maken.
“Iemand trok mij toen van mijn fiets af en rukte mijn kleding uit. Gelukkig kwam er een man langs die toevallig zijn hond uitliet, dat is mijn redding geweest.” Ze ging destijds met haar vader naar het politiebureau om aangifte te doen. “Ik fiets al dertig jaar niet meer. Er werd me toen verteld dat het wel eens kon liggen aan de make-up onder mijn ogen.” Door die opmerking sprak Jacqueline er 44 jaar lang niet meer over. “Ik kan er een boek over schrijven, zo vaak overkomt het me. Soms twee keer in de week tot drie keer per dag.”
“Ik vond het heel wat om een melding te maken.”
Sinds afgelopen zomer kunnen slachtoffers van straatintimidatie een melding maken bij de gemeente. Na de gebeurtenis afgelopen januari, deed Jacqueline dit dan ook. “Ik vond het heel wat om een melding te maken, maar ik was blij dat het eindelijk kon.”
Het meldpunt is opgezet naar aanleiding van een onderzoek over straatintimidatie in Tilburg uit 2019. Daar kwam uit dat één op de drie Tilburgers hiermee te maken krijgt. In de meeste gevallen (bij 122 van de 150 meldingen over 2021) werd straatintimidatie ervaren rondom de binnenstad van Tilburg, bij de Heuvel en de Korte Heuvel.
“Het zal beginnen bij een waarschuwing. De hoogste straf is drie maanden cel.”
De gemeente denkt in 2024 daders van straatintimidatie te kunnen straffen. Dan wordt overlastgevend en intimiderend gedrag – zoals nasissen en seksueel getinte opmerkingen – landelijk gezien als een overtreding. De geldboetes kunnen oplopen tot 4.500 euro. “Het zal beginnen bij een waarschuwing. De hoogste straf is drie maanden cel”, laat een beleidsmedewerker van de gemeente weten.
Het strafbaar stellen van dit gedrag is volgens Jacqueline niet de enige oplossing. “Er moet echt meer over worden gepraat. Vanaf jongs af aan en op meer plekken, zoals op werk en op scholen.” Jacqueline is zelf juf voor een kleuterklas. Daar ziet ze het al misgaan, vertelt ze. “Ik zie vaak gebeuren dat jongetjes een kus geven aan een meisje zonder toestemming. Ik heb ze geleerd dat ze dat eerst moeten vragen. Hier moeten we beginnen.”
“Op basis van de meldingen kunnen we in gesprek met het onderwijs, politie en horeca.”
De gemeente zit met de campagne tegen straatintimidatie nog in de eerste fase. “We willen dat mensen zich bewust worden van dit probleem en dat het duidelijk wordt dat er een meldpunt is om dit gedrag aan te kaarten. Op basis van die meldingen kunnen we met het onderwijs, politie en horeca in gesprek en bepalen welke maatregelen we kunnen nemen en waar.”