Al zo’n tien jaar loopt Jessy rond met verschillende klachten, waarvan ze nu weet dat ze die heeft door haar chronische ziektes. In 2018 kreeg ze de diagnoses endometriose en fybromyalgie. De ene zorgt voor hevige buikpijn en kan er zelfs voor zorgen dat ze onvruchtbaar wordt. De andere is een soort reuma, waardoor ze last heeft van pijnlijke en stijve spieren.
Met dit in haar achterhoofd koos ze voor de opleiding digital publishing. “Ik dacht lange tijd dat ik rustig aan moest doen met mijn ‘zwakkere lichaam’. Daarom koos ik voor de vastigheid van een kantoorbaan achter een laptop.” Toch wist ze ergens stiekem al dat haar droom hier niet lag.
“Toen lag ik een jaar op bed door de pijn en operaties.”
Eigenlijk deed ze niets met acteren, maar het werd er thuis wel met de paplepel ingegoten. “Mijn moeder Desiree en oma Marijke deden vroeger altijd typetjes in het weekend. Ik ben er dus wel mee opgegroeid. Ook heb ik vroeger altijd al verhalen geschreven. Ik kon dan uren achter mijn laptop zitten en liet mijn fantasie de vrije loop.”
In 2019 ging het minder goed met Jessy. “Toen lag ik een jaar op bed door de pijn en operaties en heb ik gewoon gezegd: ‘Het kan zomaar gebeuren dat ik weer een jaar op bed kom te liggen, dus ik ga het gewoon doen.’”
“Er komt zo ontzettend veel bij kijken.”
Zo gezegd is zo gedaan, want nadat ze haar diploma digital publishing haalde, schreef ze zich in én werd ze aangenomen op de artiestenopleiding. Daar kreeg ze zo’n drie jaar geleden de opdracht om iets met marionetten te doen. “Ik vond dat de poppen een geschiedenis moesten hebben. Dan kun je er namelijk veel meer mee. Toen we dat gedaan hadden, zagen we meteen de potentie.”
Er zat meer in dan alleen de opdracht voor school en daarom ging ze samen met klasgenoten Sanne van Berkel en Romée Kuijten aan de slag. “Als je de personages hebt, kun je het verhaal vrij snel gaan maken.” Daar houdt het niet op, want er moet veel meer gebeuren. “We hebben trailers en foto’s van de personages gemaakt. Ook hebben we ons gericht op promotie en het financiële aspect. Er komt zo ontzettend veel bij kijken.”
“Wraak, verraad en verdriet komen allemaal terug in het verhaal.”
Drie jaar later en er staat een musical met een cast van maar liefst 25 mensen. Die heet The Graywood Curse en gaat over een heksenfamilie die door een vloek al tachtig jaar in een huis opgesloten zit. Er kan niemand uit of in. “Tachtig jaar later lukt het een paar studenten wel en die komen ook vast te zitten”, vertelt ze trots. “Wraak, verraad en verdriet komen allemaal terug in het verhaal.”
Op 9, 10 en 11 mei wordt de musical opgevoerd in het theater van ROC bij Stappegoor en dat doen ze niet voor een lege zaal. “Mensen kunnen zeker komen kijken. We kunnen honderd mensen per avond ontvangen en we zitten al ver over de helft.”