Jongeren vereenzamen door de coronaregels, dj-cursus moet dat doorbreken

Vier dj-sets, acht talenten en minimaal 130 beats per minuut. Het gebouw van R-Newt jongerenwerk klinkt als de enige club die open mag zijn in Tilburg. Een groep jongeren krijgt er een dj-cursus. Dat is bijzonder in deze tijd en ook belangrijk, want door corona heeft de jeugd weinig te doen en ligt vereenzaming op de loer.

Eindelijk weer onderling contact en een nieuwe hobby oppakken voor acht jongeren in Tilburg. Jongerenwerkster Rosa van Rooij is er maar wat trots op dat ze een gratis dj-cursus heeft weten te organiseren. “Normaal zijn die cursussen heel duur, zo’n driehonderd euro. Nu is het gratis, maar deelnemers moesten wel een motivatiebrief sturen.”

Die kreeg ze meer dan genoeg waardoor ze ook jongeren teleur moest stellen. “Jammer, ik hoop dat we hier nog een vervolg aan kunnen geven.” Dat wordt wel een uitdaging, want de apparatuur kon R-Newt lenen van poppodium 013 omdat zij die vooralsnog niet nodig hadden.

Begeleiding
De acht studenten die twaalf weken lang opgeleid worden tot dj, krijgen hulp van ervaren artiesten uit de dance scene. Frank Klick, die als French II optreedt, is een van de docenten. “Er is veel eenzaamheid onder jongeren en met zo’n cursus kunnen ze toch verantwoord met elkaar in contact komen en iets tofs leren.”

De cursisten houden allemaal wel van dancemuziek, maar ervaring met draaien hadden ze nog niet. “Het is ook best moeilijk om te leren, met name ‘beatmatchen’, het kiezen van de juiste platen tijdens je set en natuurlijk het vinden van je eigen stijl”, legt de dj uit.

Oefenen
Aan elke tafel met apparatuur staat een vast duo. Het tweetal blijft gedurende de twaalf weken aan elkaar gekoppeld vanwege corona. Frank loopt van dj-set naar dj-set om te luisteren en tips te geven. Dat gaat heel ontspannen en je ziet de cursisten lekker meebewegen en vooral genieten.

Het enthousiasme is zo groot dat ze zelfs buiten de cursussen om naar het pand van R-Newt jongerenwerk komen om te oefenen. “Die apparatuur heb je niet overal staan, dus daar maken ze gebruik van. Als we open zijn, mogen ze er in principe mee aan de slag”, legt jongerenwerkster Rosa uit.

Kennis delen
Het project in Tilburg wordt ondersteund vanuit de landelijke overheid. Niet alleen is het de bedoeling dat de jongeren weer ‘buiten’ en met elkaar in contact komen. Het doel van de cursus is ook dat ze hun opgedane kennis delen en gebruiken voor de maatschappij.

“Zo gaan enkele dj’s van deze groep straks vluchtelingen leren draaien en weer anderen organiseren een livestream voor jongeren. Het is dus niet alleen halen, maar ook brengen”, vertelt Rosa met een lach. Ze geniet namelijk oprecht van de blije gezichten en het enthousiasme bij R-Newt aan de Veemarktstraat.

Eindfeest
Het ‘beatmatchen’, gelijk laten lopen van de beats van twee verschillende nummers, gaat de cursisten inmiddels goed af. “Er zitten wel wat talentjes tussen”, zegt Frank. De meeste cursisten draaien techno of drum ‘n bass, meer de undergroundstijlen die ook bij Draaimolen Festival passen volgens de dj.

Normaal gesproken zouden zowel Rosa als Frank de cursus willen afsluiten met een groot feest waarop de aspirant-dj’s kunnen laten horen we ze geleerd hebben. “Helaas kan dat niet nu, maar ze mogen wel op een groot geluidssysteem dan aan elkaar laten horen wat ze kunnen.” En ook dat zien de cursisten wel zitten.

Collin Beijk