Journalist Halima Özen maakte een podcast over inclusie: ‘Dat is nu hard nodig’

Halima Özen in gesprek met Mirnou Baeten.

We zien te veel beren op de weg als het gaat om inclusie en tegelijkertijd is het ingewikkeld proces. Dat is één van de conclusies die journaliste Halima Özen maakte na de opnames van haar 8-delige podcastserie. In de serie spreekt zij allerlei Tilburgers die binnen hun werkveld koploper zijn op het gebied van inclusie. ‘Ik dacht dat ik al heel veel wist.’

En praten over inclusiviteit is nu hard nodig, volgens Özen. De verkiezingsuitslag van afgelopen woensdag viel haar zwaar. Ze maakt zich zorgen: “Ik kan wel zeggen dat ik erboven sta en dat wat de PVV wil, toch niet gaat gebeuren. Maar ik voel me wel degelijk geraakt.” De gesprekken die ze sinds de uitslag thuis voert, zijn niet meer licht van aard. Evenals de gesprekken die ze voerde met haar gasten in haar podcast ‘Op weg naar een inclusieve stad’.

Beren op de weg
Özen duikt met haar werk voor de ‘inclusiefabriek’ al langer in het thema inclusie. Haar nieuwsgierigheid besloot ze om te zetten in gesprekken met mensen uit de gemeente en het werkveld, want: wat gebeurt er nou eigenlijk in Tilburg op dit gebied en hoe bouwen we samen aan een inclusieve stad? “Deze stad weet van aanpakken op veel thema’s, maar ik merk dat Tilburg op het gebied van inclusie handvatten mist en veel beren op de weg ziet.”

In de serie spreekt ze daarom Tilburgers met verschillende achtergronden en perspectieven. Mensen uit het onderwijs, de zorg, de gemeente en de cultuursector. Het gaat onder andere over boven- en onderhuis racisme, culturele diversiteit, maar het zijn vooral persoonlijke gesprekken. “Deze serie heeft me wel doen beseffen dat ik moet blijven leren. Ik wil graag nog meer weten en mij meer nederig opstellen. Ik dacht dat ik alles al wist over dit onderwerp, maar dat viel toch tegen.”

Dat zo’n groot deel van de Tilburgers kozen voor de partij van Wilders, laat volgens haar zien dat er gesproken moet worden over de gevolgen van bijvoorbeeld uitsluiting. Tegelijkertijd denkt ze dat de stad het gereedschap in huis heeft. “Inclusie is een enorm beladen onderwerp. Het gaat over uitsluiting van mensen, over armoede en kansengelijkheid. Er ligt enorm veel potentie, maar ook veel werk.”

Het liefst zou ze daarom een collectief in de stad op dit onderwerp zien. “Mensen die inclusie aanjagen en agenderen bij de gemeente en organisaties, zodat we het op stedelijk niveau kunnen aanpakken. Dat gun ik de stad.”

Elkaar zien en gezien worden
Toch is het makkelijker gezegd dan gedaan, leerde ze. “Vraag aan tien mensen de definitie van inclusie en je krijgt tien verschillende antwoorden. Dus voordat we überhaupt veranderingen kunnen doorvoeren, moeten we het daar eerst over eens worden.” Zelf is ze heel duidelijk over die definitie: “Als diversiteit het gegeven is, dan is inclusie het werkwoord. Uiteindelijk gaat het om elkaar zien en gezien worden. Dat iedereen de ruimte krijgt om mee te beslissen.”

De gesprekken vonden plaats in april en op 8 december is ze in de LocHal, waar ze een talkshow gaat leiden over inclusie. “Juist om het platform te verbreden en meer mensen aan het woord te laten, nodig ik weer andere mensen uit.” Ook zal er een open podium zijn voor iedereen die iets wil inbrengen over dit onderwerp.

Via deze link zijn de podcast afleveringen te beluisteren.

Edita Saakian