Kanters Holland uit Gilze wint Bert Wagemakers Award

Foto: Vera van der Avoird

Tijdens een feestelijke bijeenkomst van het GRIC(Gilze Rijens Industrieel Contact) bij Wilgenhart in Molenschot vond de uitreiking van de Bert Wagemakers Award plaats. De jury koos uit drie genomineerden bedrijven Kanters Holland als winnaar. Het is in Gilze gevestigd bedrijf dat is gespecialiseerd in gebruikte melkmachines die veelal in Afrika een nieuw leven krijgen.

De Award, een trofee met daarop de naam van het winnende bedrijf, is door voormalig GRIC-voorzitter Bert Wagemakers uitgereikt aan vader Wim en zoon Tijn Kanters. “Ik denk dat wij hebben gewonnen omdat we in een nichemarkt zitten. Daarnaast is duurzaamheid iets waar ze erg op hebben gelet. De machines van ons zijn soms wel 20 jaar oud en deze worden volledig gerenoveerd. Hierdoor zouden ze er weer 20 jaar tegenaan kunnen. Dat zal ook hebben meegespeeld,” vertelt winnaar Tijn Kanters van Kanters Holland

Unanieme beslissing

De jury was unaniem in haar beslissing. Voordat zij tot hun uiteindelijke keuze kwamen, hadden zij zich uitgebreid verdiept in de drie genomineerde bedrijven. Dit deden zij onder meer door de bedrijven te bezoeken. De eigenaren vertelden hier over de dagelijkse gang van zaken binnen hun onderneming, maar ook over hun doelstellingen.

Met name duurzaamheid staat bij de bedrijven hoog in het vaandel en laat dat nu juist een van de doelstellingen van de Award zijn. Andere zaken waarop de jury lette, waren innovatie, personeelsbeleid en samenwerking. Met de Award wil het GRIC aandacht schenken aan lokale bedrijven die een bijzondere prestatie hebben geleverd. Dat konden grote of kleine bedrijven zijn, die wel of geen lid zijn van het GRIC.

Kennis in Afrika

Voordat de Award donderdag werd uitgereikt, werden op een scherm video’s vertoont waarin de drie genomineerde bedrijven zichzelf presenteerden. Wim en Tijn Kanters van Kanters Holland vertelden dat zij niet alleen gereviseerde melkmachines leveren, maar ook de kennis daarvan in Afrika overbrengen.

Dit doen ze in samenwerking met SNV. SNV Netherlands Development Organisation (voorheen Stichting Nederlandse Vrijwilligers) is een organisatie die zich bezighoudt met ontwikkelingshulp op basis van projectfinanciering. Kanters is erg te spreken over deze samenwerking. “Vroeger gaf Nederland veel subsidie rechtstreeks aan een land en dit kwam vaak niet goed terecht. Nu krijgen organisaties als SNV deze subsidie en zij vinden bedrijven als die van ons om samen te werken. In ons geval selecteert SNV mensen vanaf de universiteiten of mensen die al bezig zijn met melkveehouderij in het desbetreffende land. Dan gaan ze kijken wat ze al kunnen op het gebied van melkproductie.” Tot slot beslist Kanters Holland of het een match is.

“Mocht dit zo zijn, dan trainen wij ze op locatie of heel soms zelfs in Nederland. We hebben al in Kenia, Zimbabwe en andere plekken technische mensen zitten die daar levens veranderen. Uiteraard krijgt melkveehouderij hierdoor een enorme boost. We zorgen dat er een 24/7 back-up service is en dat alle machines onderhouden kunnen worden. Hierdoor kan de boer zijn veestapel uitbreiden en kan iedereen blijven groeien.”

Echt familiebedrijf

In het juryrapport van de Bert Wagemakers Award omschreef de commissie Kanters Holland als een ‘echt familiebedrijf met spirit, drive en oog voor de medemens’, met toekomstperspectief voor de lokale bevolking in Afrika. “Dit noemen wij maatschappelijk duurzaam”, aldus voormalig GRIC-voorzitter en jurylid Bert Wagemakers.

Nadat Wagemakers het woord ‘melkmachines’ had uitgesproken, was het duidelijk: Kanters Holland was de winnaar van de Award. De trofee, bestaande uit twee in elkaar geslagen handen, is door onder andere Wagenmakers trots uitgereikt. “Het was een geweldig evenement. De commissie had echt eer aan haar werk. Als we de ondernemers zo voor ons zien staan, denk ik dat we blij en trots mogen zijn dat we zulke ondernemers in onze gemeente hebben.”

LEES OOK:
Gilze en Rijen gaat volledig over op led-straatverlichting

Tristan Kans