Omroep Tilburg stopte in 2019 met het doorgeven van Kermis FM via radio en tv. De lokale omroep overtrad de Mediawet volgens het Commissariaat van de Media als ze de kermiszender toch zouden doorgeven. Kermis FM zag dat toen anders en ging in zee met de lokale omroepen in Goirle en Hilvarenbeek. Alleen kregen ook zij vorig jaar een tik op de vingers van de mediahandhaver.
“Hoe meer samenwerking, hoe beter.”
Omroep Tilburg hoofdredacteur Ron Schuurkes is blij. “Er is nu duidelijkheid en ik kijk ernaar uit om weer samen te werken.” Wat hem betreft is de Tilburger er alleen maar bij gebaat als er overal uitgebreid verslag wordt gedaan van de kermis. “Hoe meer samenwerking, hoe beter, zolang we maar aan de Mediawet voldoen.” De boetes en sancties liegen er namelijk niet om.
Dat de Tilburgse omroep stopte met Kermis FM doorgeven zorgde voor veel commotie, tot in de gemeenteraad toe. De kou is nu uit de lucht. “We hebben toen nooit van het Commissariaat te horen gekregen dat het doorgeven zoals we deden niet mocht”, vertelt Kermis FM-voorzitter Gijs Brekelmans. Toen vond hij dat wet te streng werd nageleefd en gehandhaafd.
Inmiddels ziet hij dat anders, maar hij baalt wel van de enorme concessies die Kermis FM moet doen. “In de tv-uitzendingen voor de lokale omroepen zijn onze logo’s niet te zien, onze naam mag niet genoemd worden en we mogen ook niet onze Kermis FM shirts dragen.” Alleen de naam Kermis FM wordt door de mediawaakhond al als commerciële uiting gezien. Een publieke omroep mag die niet zomaar uitzenden.
“Het is cru dat we als commercieel worden gezien.”
Kermis FM is een stichting en maakt geen winst en niemand krijgt er salaris. De evenementenzender kan bestaan vooral door subsidies en de inzet van vrijwilligers. En dat is niet heel anders dan bij de lokale omroep. “Het is cru dat we als commercieel worden gezien, want we verdienen niets met Kermis FM. Vrijwilligers moeten zelfs vijftig euro inleggen zodat we voor eten en drinken voor ze kunnen kopen”, legt de voorzitter Brekelmans uit.
Om ervoor te zorgen dat alle tv-items en uitzendingen aan de strenge regels van de mediawet voldoen, neemt Kermis FM alles op voor zowel Omroep Tilburg en Omroep Goirle. “Wij moeten er simpelweg voor zorgen dat bij hun onze naam niet genoemd en in beeld komt”, legt Brekelmans uit. Op de eigen kanalen van Kermis FM mag dat uiteraard wel, waaronder de landelijke DAB+ frequentie die ze dit jaar voor het eerst hebben.
Hoofdredacteur Ron Schuurkes legt uit de samenwerking tussen Kermis FM en Omroep Tilburg er wel iets anders uitziet dat voorheen. “Wij maken ons eigen programma de hele kermis lang, zoals we dat al jaren doen, maar we zenden in dat programma items van Kermis FM uit.” Ondanks de afwezigheid van hun logo’s, wordt Kermis FM wel netjes genoemd door Omroep Tilburg, want dat mag wel volgens de Mediawet.
“De focus kan weer helemaal op verslag doen van het mooiste feest van het jaar”
Op de redactie van Omroep Tilburg aan de Sint Ceciliastraat wordt hard gewerkt aan de laatste voorbereidingen. “Mijn kantoor is omgebouwd tot tv-studio waar vandaan Ferry van de Zaande en Fred van Boesschoten de hele kermis presenteren.” Dat er nu duidelijkheid is over hoe Kermis FM en Omroep Tilburg wel volgens de wet kunnen samenwerken is voor Ron een opluchting. “De focus kan weer helemaal op verslag doen van het mooiste feest van het jaar, de Tilburgse Kermis en dat is fijn.”