Kermisbond bang: Maken grote attracties straks plaats voor bomen?

Tilburgse Kermis
De Tilburgse Kermis | Foto: Gijs Franken / Omroep Tilburg

De kermisbond maakt zich grote zorgen over de gevolgen van de vergroening van de ‘Cityring’. Atze Lubach stuurde vanuit de kermisbond BOVAK een brief naar de Tilburgse raad. Hij is bang dat de vergroening van de binnenstad ervoor zorgt dat er niet genoeg plek is voor grote attracties bij de Tilburgse Kermis.

De Cityring wordt vanaf volgend jaar in verschillende fases de ‘Parkring’. De naam zegt het al; het gebied dat de Paleisring, Piusplein en Heuvelring beslaat, wordt veel groener. Tegelijkertijd is dat gebied het ‘kermishart’ van Tilburg, een zogeheten A-locatie. Ondernemers betalen veel geld om hun attractie in dat gebied weg te zetten.

“Wij kunnen daar straks onze attracties niet meer kwijt.”

Lubach maakt zich daarom grote zorgen over de plannen van de gemeente om de binnenstad te vergroenen. “Als in heel dat gebied bomen en struiken komen te staan, kunnen wij onze attracties niet meer kwijt. We zitten niet meer in de tijd van houten opbouw tentjes. We moeten veel transporteren en hebben attracties die uitklappen en uitschuiven. We gaan de hoogte in en we nemen ruimte in.”

De kermisondernemer denkt dat de gevolgen van die vergroening nu nog onderschat worden door de gemeente. “Mensen kennen de Tilburgse kermis echt van het groot vermaak en spectaculaire attracties. Als je in de toekomst op de Parkring alleen nog maar tien suikerspinkramen ziet, houd je het publiek niet vast.”

“Het wordt voor kermisexploitanten niet meer interessant om op de Paleisring te staan.”

Niet alleen wordt het gebied misschien minder interessant voor het publiek, maar ook de kermisexploitant gaat het voelen. “Een ondernemer op de Paleisring betaalt veel meer dan een exploitant op bijvoorbeeld de Besterdring. Als er geen grote attracties meer op die locatie kunnen staan, is het voor kermisexploitanten niet meer interessant om daar te staan.”

Dus wil Lubach alternatieven. “Ik snap dat we maar twee weken per jaar in de binnenstad staan en dat Tilburg buiten de aanwezigheid van de kermis een bepaalde uitstraling wil hebben. Ik wil de vergroening van deze stad ook zeker niet tegenhouden”, laat Lubach weten.

“Als we zoveel terrein kwijtraken, waar kunnen we dan naartoe?”

Het probleem is volgens hem dat de Tilburgse kermis langzaam veel ‘arbeidsplaatsen’ voor attracties aan het verliezen is. “Het Willemsplein is al geen kermisplein meer, dat wordt heringericht als een park. Ook het Koningsplein zijn we kwijt. Ik realiseer me echt wel dat ik dit niet ga tegenhouden en dat is ook niet mijn bedoeling. Als we zoveel arbeidsterrein kwijtraken, waar wordt dat dan gecompenseerd? Waar kunnen we dan naartoe om de kermis op dit niveau te houden?”

De gemeente laat weten in contact te zijn met de kermisbond. Of de vergroening en herinrichting van de ‘Parkring’ ook echt gevolgen gaat hebben voor de beschikbare ruimte van kermisexploitanten, is niet zeker. “We zijn trots op de Tilburgse kermis en die willen wij dan ook koesteren. Daarom gaan we de kermis en andere evenementen meenemen in de afweging.”

Edita Saakian