Trappers Off Ice: Kilian van Gorp neemt zijn ’16’ overal met zich mee

In ‘Trappers Off Ice’ leren we de speler achter het nummer kennen. We zien nu vooral hun prestaties op het ijs, maar in deze serie duiken we nog dieper in het leven van de sporters. In elke aflevering staat er één speler centraal. Deze keer: de 29-jarige Kilian van Gorp.

Een jongen van 29 jaar die geboren is in Udenhout en tegenwoordig in Loon op Zand woont. Dat is hoe de boomlange Kilian van Gorp zichzelf beschrijft. Toen hij acht jaar was, stond de speler voor het eerst op de schaatsen.

“Ik ben bij ijshockey terechtgekomen nadat ik vaak met mijn moeder ging schaatsen. En op een gegeven moment zag ik die mini’s (de jeugd van Trappers) en dat vond ik erg leuk. Ik mocht een proeflesje meedoen van mijn ouders en vanaf dat moment ben ik niet meer weggebleven op de ijsbaan.”

Doel voor ogen

Zijn passie voor het schaatsen nam alleen maar toe en hij had maar een doel voor ogen: spelen bij Tilburg Trappers. Kilian blijft nuchter over zijn kunsten op het ijs. “Ik was nooit een hoogvlieger. Ik was nooit een bijzonder goede speler of wat dan ook”, vertelt Van Gorp. Via het talententeam in Eindhoven kwam de nummer 16 in IJssportcentrum Stappegoor terecht.

“Als je hier uit de regio komt, dan wil je ooit gewoon terug naar Tilburg en dan wil je ook vooral altijd bij Tilburg blijven spelen”, aldus Van Gorp. Inmiddels voelt hij zich meer dan op zijn gemak bij de Trappers. ”Het voelt super. Ik heb het goed naar mijn zin. De competitie vind ik leuk en ik heb fijne teamgenoten. De fans zijn ook geweldig. Ik heb eigenlijk niet zoveel te klagen over Tilburg”, aldus de goedlachse verdediger.

Udenhout on Tour

De Udenhouters zijn maar wat trots dat ‘hun Kilian van Gorp’ uitkomt in het Tilburgse ijshockeyteam. Zelf ziet de nuchtere Kilian zich niet als een beroemdheid. “Ja, ze zeggen dat ik een bekend persoon ben. Udenhout is natuurlijk niet zo groot dus dat scheelt. Buiten dat ben ik vaak toch wel daar te vinden.” Toch waardeert hij de fanclub Udenhout on Tour. “Ik denk dat Udenhout leuke mensen heeft die het ijshockey ook erg leuk vinden.”

Het supporten vindt niet alleen in Tilburg plaats. De fans reizen regelmatig mee naar uitwedstrijden. De fanclub is dan herkenbaar aan het enorme spandoek met de tekst: ‘Udenhout on Tour’. “Ze vinden het zelf natuurlijk superleuk om naar de uitwedstrijden te gaan en dat vind ik natuurlijk nog veel leuker. Dat ze ons komen supporten. Niet alleen mij, maar ook gewoon het hele team. Ik hoop gewoon dat ze elke keer genieten.”

Alles draait om 16

Naast zijn ijshockeycarrière werkt de nummer 16 in de interieurbouw. Voorheen bij een baas, maar sinds vorig jaar heeft hij zijn eigen bedrijf: Sixteen Interieurbouw. “Ik doe in principe echt zo goed als alles. Zo maak ik zelf de offertes en de tekeningen. Vervolgens zaag ik vaak ook zelf en dan zet ik het ook zelf in elkaar. Het plaatsen doe ik ook zelf.”

Werk combineren met de sport is soms nog best een uitdaging. Gelukkig krijgt hij vaak hulp van zijn collega Jhan. “Vorig jaar was natuurlijk mijn eerste jaar dat ik voor mezelf begon. Dus toen was het inderdaad helemaal lastig om het soms rond te breien. Ik wist toen soms nog niet hoe lang ik bezig zou zijn. Nu heb ik iets meer ervaring, dus ik hoop dat ik nu wat beter kan inschatten hoe lang ik waarover doe”, vertelt Van Gorp.

LEES OOK:
Trappers Off Ice: Hoe Max Hermens zijn ijshockeydroom en carrière in perfecte balans houdt
Trappers Off Ice: maak kennis met Bjorn Borgman

Vanessa Spaanderman