Kinderarts Jan Erik Bunt gaat de challenge aan: 11 uur in couveuse

Kinderarts dr. Jan Erik Bunt (foto) gaat 17 november de landelijke Couveuse Challenge aan in de hoofdgang van ETZ Elisabeth.
Kinderarts dr. Jan Erik Bunt kijkt uit naar zijn challenge | Foto: ETZ Fotografie & Film

Kinderarts dr. Jan Erik Bunt van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) gaat de landelijke Couveuse Challenge aan. Hij stapt donderdagochtend 17 november om zes uur in een couveuse en blijft daar tot ’s middags kwart over vijf in liggen. Dat alles is voor iedereen te zien in de hoofdgang van ETZ Elisabeth.

Hoe zou het voor een te vroeg geboren kindje zijn om dagenlang in een couveuse te liggen? Dat vroeg kinderarts René Verlaak uit Nijmegen zich af tijdens zijn werk met deze patiëntjes. Hij bouwde een couveuse en bleef er zelf tien uur in. Hiermee vroeg hij aandacht voor de stichting All4small. Dit initiatief groeide uit tot een landelijke Couveuse Challenge, waarbij steeds iemand uit een ander ziekenhuis wordt uitgedaagd tien uur of langer in de couveuse te liggen. Nu is de beurt aan het ETZ. Kinderarts dr. Jan Erik Bunt gaat de couveuse in.

Uitdaging

Dr. Bunt neemt het stokje over van kinderarts Petr Jira van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch die medio juli dit jaar maar liefst elf uur in de couveuse lag. Donderdag 17 november om zes uur in de ochtend gaat dr. Bunt de uitdaging aan. De couveuse, waar hij ruim elf uur in zal verblijven, staat in de hoofdgang van ETZ Elisabeth.

Dr. Bunt vindt het belangrijk om aandacht te vragen voor de allerkleinste patiëntjes in het ziekenhuis. “Ze worden in onze handen gelegd en zijn vaak nog zo klein dat ze er letterlijk in passen. Ook voor ouders is de impact van een te vroeg geboren kindje groot.”

Onderzoek

Kinderartsen zetten zich met de Couveuse Challenge in voor de organisatie All4small. Jan Erik: “We zoeken altijd naar betere methodes van behandeling voor te vroeg geboren baby’s, zodat we de beste medische beslissingen kunnen nemen. We willen ze monitoren en bewaken, maar zo min mogelijk belasten. All4small helpt wetenschappelijk onderzoek hiernaar mogelijk te maken. Bijvoorbeeld voor de ontwikkeling van milde technieken en nauwkeurige instrumenten om de ademhaling, bloedsomloop en hartslag te meten.”

Lees ook:
Studenten naar finale SpinAwards met hulpmiddel voor te vroeg geboren baby’s

Kees-Luc Simons