Meedoen is eigenlijk heel simpel. Je schrijft een samenvatting van je verhaal van ongeveer één pagina en daarnaast schrijf je minimaal één hoofdstuk. Hierin moeten de thema’s diversiteit en inclusie een rol spelen.
Inclusie en diversiteit
Uiteindelijk worden de ingestuurde verhalen bekeken door een professionele jury. De bibliotheek nodigt, in samenwerking met uitgeverij Zwijssen, de beste inzendingen uit voor een pitch-avond in de LocHal. Hier kunnen de schrijvers en schrijfsters hun idee presenteren aan een vakjury. De vijf beste, origineelste ideeën krijgen een masterclass van een bekende kinderboekenschrijver.
Diversiteit en inclusie moeten terugkomen in de ingestuurde verhalen, vertelt Esther van Lieshout van de Bibliotheek Midden-Brabant. Daarnaast is ze ook nog kinderboekenschrijfster. “De maatschappij is aan het veranderen. Kinderboeken blijven daarin nog een beetje achter. Boeken die uitkwamen gingen vaak over blanke kinderen met een vader en een moeder. Inmiddels hebben we in Nederland allerlei culturen, genders en situaties waarin kinderen opgroeien. In de kinderboeken kwam dit nog niet genoeg tot uiting.”
Zichzelf zijn
Volgens Van Lieshout is het voor kinderen heel belangrijk om zich te kunnen herkennen in de personages in een kinderboek. “Wanneer kinderen zich herkennen, leren ze dat het goed is om te zijn wie je bent. Als een kind in de klas ziet dat al zijn vriendjes verliefd zijn op een meisje, terwijl hij juist een van de jongentjes heel leuk vindt, kan dat verwarrend zijn. Wanneer dit in een kinderboek gewoon opgeschreven wordt, denkt hij of zij: het is oké.”
De verhalen kunnen tot begin volgend jaar ingestuurd worden, maar de deadline hiervoor is niet definitief. “We hopen vooral jonge, talentvolle schrijvers een kans te kunnen geven. Zij kunnen boeken schrijven over een wereld waarin iedereen zichzelf kan zijn. Dat is eigenlijk het doel.”