Kirk’s dikdik geboren bij Beekse Bergen

Kirk's dikdik. (foto: Beekse Bergen/Mariska Vermij - Van Dijk)

De Beekse Bergen is een Kirk’s dikdik rijker. Het vrouwelijke antilopejong komt voor in Oost- en Zuidwest Afrika en is de kleinste in zijn soort.

Kirk’s dikdik kunnen 55 tot 72 centimeter lang worden, tussen de 3,8 en de 7,2 kilogram zwaar en 35 tot 45 centimeter hoog. Ze houden zich in de eerste twee tot drie weken schuil in de struiken. Bij gevaar, rennen ze in zigzagsprongen weg en laten ze een hoog geluid horen dat klinkt als “zik-zik of “dik-dik”. Vandaar de naam van het diersoort.

Bedreiging
Ze leven in paren. “De paartjes kunnen ongeveer een gebied veroveren van dertig hectare groot. Ze markeren hun grenzen van hun gebied door geuren achter t laten op onder andere twijgen en takken van bomen en struiken. Deze geur produceren ze vanuit hun geurklier die onder hun ogen zit,” vertelt Christian Meurrens, dierenverzorgen bij Beekse Bergen. In het wild vormen mensen de grootste bedreiging voor Kirk’s dikdiks. Van hun huis worden suède handschoenen gemaakt en van de botten sieraden.

Voor de Kirk’s dikdikis er dan ook een Europees managementprogramma. Het doel van dit programma is het zorgen voor gezonde populaties in dierenparken. “Dieren in dierentuinen zijn ambassadeurs van hun soortgenoten in het wild. Op deze manier kunnen we onze bezoekers laten kennismaken met fantastische dieren en hen ondertussen ook bewust maken van de gevaren die er dreigen,” vertelt Meurrens. 

Edita Saakian