In Tilburg-West en in Tilburg-Noord worden vanaf 1 september wijkrechters ingezet. De bedoeling is dat zij voorkomen dat mensen, die bijvoorbeeld met lichte strafbare feiten of echtscheidingen te maken hebben, niet naar de rechtbank hoeven. De wijkrechters worden ingezet op vier gebieden: schulden, echtscheidingen, schoolverzuim en lichte strafbare feiten, zoals winkeldiefstal.
Openbare zitting
De wijkrechter komt pas in zicht als er een plan wordt gemaakt om iemand uit de problemen te helpen. Dat is belangrijk, volgens een aanwezige wijkrechter: “Je ziet bijvoorbeeld vaak dat jongeren die een winkeldiefstal plegen problemen hebben op meerdere gebieden. Bij deze pilot wordt voor zo’n verdachte, op een laagdrempelige manier, een plan gemaakt. Soms zelfs met de ouders en een instantie erbij. Dan bedenken ze samen hoe ze zorgen dat het niet nog eens gebeurt.”
Vervolgens komt dat plan bij de wijkrechter. “Hier in dit wijkcentrum houden we vervolgens een openbare zitting, waarin in het plan wordt toegelicht. Als ik als rechter instem, kan het proces in gang gezet worden.” De bedoeling is dat het plan vervolgens ook in de gaten gehouden wordt, zodat de gemaakte plannen worden nageleefd.
Mensen die in aanmerking komen voor de wijkrechter moeten dat zelf wel willen. In steden als Amsterdam en Rotterdam draait de pilot al een tijdje en is het succesvol. “Wij denken dat veel mensen in Tilburg dit stiekem willen. Juist deze wijken hebben problematiek op deze vier gebieden. Ook wordt er bij onze zittingen extra veel tijd genomen en kijken we bovendien verder dan alleen het strafbare feit. We proberen er echt samen achter te komen welke hulp er nodig is”, laat de wijkrechter voor Tilburg-West weten.
Wijkbewoners
Mensen kunnen niet binnenlopen bij de wijkrechters. In de wijkcentra worden alleen de zittingen gehouden en die zijn openbaar. De informatiebijeenkomst in het Kruispunt werd, op één bewoner na, vooral bezocht door ‘professionals’. Eén bewoner, die uit nieuwsgierigheid kwam kijken naar de bijeenkomst, woont al tien jaar in de wijk. “Ik denk dat de basis van dit idee goed is, maar meer bewoners moeten weten dat dit bestaat.”
De andere aanwezigen waren het daarmee eens. Een buurtondersteuner liet weten: “Het zou mooi zijn als mensen hier het wijkcentrum binnen kunnen lopen met een probleem en daar advies over kunnen krijgen. In deze wijk wonen veel laaggeletterden die heel veel te maken hebben met instanties, die allerlei moeilijke woorden gebruiken. Voor hen komt hulp soms te laat.”
Dat de stoelen leeg waren bij de bijeenkomst, betreurt Sandra Timmermans, specialist veiligheid bij de gemeente. “We willen heel graag dat wijkbewoners weten dat de wijkrechter bestaat. Dat er stappen gezet kunnen worden, voordat ze naar een rechtbank moeten.”
Nog twee keer vindt de bijeenkomst plaats. Donderdagavond om 19.00 uur bij het Kruispunt en maandag om 19:00 uur bij wijkcentrum de Ypelear in Tilburg-Noord.