Tilburg – Scholen en verenigingen kunnen textiel en kleding inzamelen voor de gemeente. Per kilo ingezameld textiel ontvangen ze een vergoeding. Bij de najaarsactie is 16.945 kilo textiel ingezameld.

De gemeente stimuleert de actie om meer afval te scheiden en verspilling van grondstoffen tegen te gaan. Per ingezamelde kilo textiel ontvangt een school of vereniging 0,25 euro. De opbrengst kan de school of vereniging gebruiken voor bijvoorbeeld nieuwe boeken, sporttoestellen, reisjes en toernooien. Het textiel wordt gesorteerd, een deel wordt als kleding verkocht en van het overige textiel worden de vezels hergebruikt. Elke kilo ingezameld textiel zorgt voor 3,4 kilo minder CO2-uitstoot.

Permanente containers en actiecontainers
Scholen en verenigingen kunnen meedoen door een permanente container neer te zetten. Daarnaast organiseert de gemeente elk voor- en najaar een textielactie met actiecontainers voor scholen en verenigingen. Deelnemers krijgen communicatiemiddelen om de inzameling te promoten. De gemeente verdubbelt de opbrengst van de scholen of verenigingen die de meeste kilo’s textiel inzamelen. Ze krijgen dan per kilo 0,50 euro.

Prijswinnaars
De prijswinnaars in de categorie Actiecontainers zijn de Vereniging Badminton Club Tilburg en de Koninklijke Harmonie MVC Udenhout. In de categorie Permanente container hebben St Caecilia en SBO Westerwel gewonnen. De winnaars ontvingen hun vergoeding dinsdag 18 december in het TextielMuseum uit handen van wethouder Berend de Vries.

Tilburgers kunnen oude kleding inleveren bij speciale textielbakken. Die staan op veel plaatsen in de stad, zoals bij supermarkten en uitvalswegen. De gemeente vraagt om het textiel in een gesloten zak te doen en schoenen per paar aan elkaar vast te binden. Meer informatie op de pagina textiel op www.tilburg.nl.

Laat meer gerelateerde artikelen zien
Laat meer zien van Lifestyle

Bekijk ook

Jonge Tilburgse zoldertalenten naar het grote podium tijdens Kunstbende

Tilburg – Vier jonge Tilburgse talenten vielen zondag 28 april in de prijzen met hun act o…