Milieucafé over waterstof, houtstook en schone sneakers

Tilburg – De zoektocht naar manieren om van het gas af te gaan brengt het Milieucafé komende donderdag bij waterstof. Verder is er in Paradox aandacht voor de effecten van houtstook, de waterschapsverkiezingen, de uitbreiding van de Kampina en Loonse en Drunense Duinen en een biologische boerderij. Sneakerdragers krijgen te horen over hoe hun sneakers duurzamer te maken. Muziek is er van is het duo Anouk Vrakking en Kevin Verlouw en het Environmental Lounge Café sluit de avond af.

De Kampina en Loonse en Drunense Duinen breiden dit jaar uit. Boswachter Lex Querelle vertelt over dit mooie nieuws. Gedeputeerde Johan van den Hout licht het waarom van deze uitbreiding toe.

Woensdag 20 maart mogen we behalve voor de Provinciale Staten ook naar de stembus voor het waterschap. De ene helft van Tilburg kiest bestuurders voor waterschap Brabantse Delta, de andere kiest het bestuur van De Dommel. Maar waarvoor stemmen we eigenlijk?

Wat doet het waterschap en hoeveel macht heeft het? En maakt het veel uit voor wie we stemmen? Het café gaat het horen van Veerle Slegers, nummer 3 op de lijst van Water Natuurlijk bij waterschap De Dommel, en met Rein Valk, de nummer 4 van het CDA bij de verkiezingen voor Brabantse Delta.

Jan van den Broek kreeg eind 2018 een Agrofoodpluim. Die is bedoeld als waardering voor jarenlange inzet en veel hard werk, waarbij biologisch, streekgebonden en circulair bij elkaar komen. Het café praat bij met Jan over de laatste voedseltrends en natuurlijk over zijn biologische boerderij in Hilvarenbeek. Het Milieucafé gaat er dit voorjaar heen op excursie.

Door sneakers goed schoon te maken gaan ze langer mee. Goed voor de drager, goed voor milieu. Een Tilburgs bedrijf knapt sneakers op. Eigenaar Kevin Verhoeven licht dit toe en bespreekt zowel de service voor de klant als de duurzaamheidsaspecten. Ondertussen wordt de werking van het schoonmaken gedemonstreerd.

Het Milieucafé bekijkt in een aantal afleveringen welke mogelijkheden er zijn nu Tilburg van het gas af gaat. Na warmtepompen, warmtenetten en houtstook wordt nu waterstof bekeken als alternatief. Hoe werkt het en wat kan er wel en wat kan er niet mee? Het wordt gevraagd aan Michel Suikerbuik, adviseur duurzame energie.

Sinds in het november-café de overlast van houtkachels aan de orde werd gesteld is er het nodige over geschreven in de kranten. Staatssecretaris Van Veldhoven heeft in een brief aan de Tweede Kamer maatregelen om overlast van houtkachels tegen te gaan aangekondigd. In het Milieucafé maakt arts Henk Jans zich sterk voor het terugdringen van de overlast van houtkachels.

Normaal gesproken staan ze met een band op het podium, maar een aantal keer per jaar gaan Anouk Vrakking en Kevin Verlouw terug naar de basis. Twee pure stemmen, begeleid door niet meer dan een akoestische gitaar. Anouk en Kevin brengen intieme, Nederlandstalige muziek en nemen bezoekers van het Milieucafé mee in liefdevolle en melancholische verhalen.

Hans van de Berk opent het Milieucafé om 20.30 uur met een gedicht, in het kader van de Nationale Gedichtendag. Uiteraard wordt de avond weer afgesloten door Frans van der Meer en Jeroen de Leijer met het Environmental Lounge Café. Sneakerdragers mogen gratis naar binnen.

Meer informatie: www.milieucafe.nl

Foto: Michel Suikerbuik

Omroep Tilburg