Lijst Smolders pleit voor fietsvrij Pieter Vreedeplein in Tilburg

Zowl doordeweeks als in het weekend zijn er binnenkort werkzaamheden aan de fietsenstalling van het Pieter Vreedeplein maar die zullen, zo zegt men, geen geluidsoverlast veroorzaken.
Foto: Jostijn Ligtvoet

De Lijst Smolders Tilburg (LST) heeft al jarenlang aandacht gevraagd voor de onveiligheid op het Pieter Vreedeplein. Bezoekers die wandelend over het plein lopen, worden vaak gehinderd door fietsers. Dit zorgt voor een onrustige en onveilige situatie. Vooral voor voetgangers en loslopende kinderen is het plein gevaarlijk in veel situaties.

Lijst Smolders wil graag dat het Pieter Vreedeplein fietsvrij wordt. Echter krijgt de partij steeds weer te maken met tegenargumenten van het college van Burgemeester en Wethouders (B&W). Afgelopen maandag 20 mei was er opnieuw een informatiebijeenkomst over dit onderwerp. Ambtenaren gaven aan dat het verwijderen van fietsers van het Pieter Vreedeplein mogelijk is na de herinrichting van het plein en de bouw van een nieuwe woontoren. Alleen zou er geen alternatieve route zijn voor fietsers van oost naar west door het Dwaalgebied.

Andere route

Volgens de ambtenaren is de Telegraafstraat geen veilige route voor fietsers vanwege de parkeergarage. LST betwijfelt deze redenering en vraagt zich af waarom fietsers niet een andere route kunnen nemen. “Waarom kunnen fietsers niet vanuit de Tuinstraat de Willem II-straat inrijden en dan via de Spoorlaan naar de Heuvel fietsen?” vraagt de partij. Deze route zou een veilige en logische omleiding zijn, volgens LST.

LST vindt dat het college van B&W telkens met drogredenen en gelegenheidsargumenten komt om hun wens voor een fietsvrij Pieter Vreedeplein niet uit te voeren. De partij benadrukt dat het belangrijk is om de veiligheid van voetgangers en kinderen op het plein te waarborgen.

Tekst gaat verder onder de video

Een veilige omgeving

Het Pieter Vreedeplein is een populair gebied in Tilburg met veel winkels en horecagelegenheden. Een veilige omgeving is essentieel voor het comfort en de veiligheid van alle bezoekers. Lijst Smolders blijft zich inzetten voor een fietsvrij Pieter Vreedeplein en hoopt dat het college van B&W hun zorgen serieus neemt. Verder zou LST graag zien dat het college met een passende oplossing komt. Zo komen ze met een specifieke vraag aan het college. “Wat is er tegen het alternatief om op de fiets vanuit de Tuinstraat de Willem II-straat in te slaan en dan via de Spoorlaan weer naar de Heuvel te fietsen?”

LEES OOK:
Levensgevaarlijke verkeerssituatie Lage Witsiebaan moet aangepakt, vindt LST

Tristan Kans