Zo’n 1.500 ‘waterprofessionals’ waren dit jaar in Groningen voor het jaarlijkse Deltacongres. Een evenement over het Nederlandse water en iedereen die daar iets voor doet. Een jaarlijkse traditie op het congres is de uitreiking van het ‘Zonnetje’, de prijs voor een innovatief en inspirerend (water)project.
Een bak met zand
Lucy kon dit jaar niet bij de uitreiking zijn, maar kreeg een belletje. Het water in het Spoorpark had de prijs gewonnen. “Dat voelt echt als erkenning”, vertelt ze. Toen ze jaren geleden naar Tilburg kwam, had ze de droom om water terug naar Tilburg te brengen. Jaren geleden kende deze stad nog 35 beken. “Die zijn allemaal weggedaan, omdat ze door industrialisatie vervuild bleken.”
Vier en een half jaar geleden was het Spoorpark nog een bak met zand. Toen er een initiatief gezocht werd voor het park, zag Lucy een kans. Ze verzamelde mensen om haar heen met kennis over water. Aangesloten op het watersysteem van de stad werkt het nu als binnenstedelijke waterberging. Dat is niet alles: elke zomer stroomt het waterplein vol met spelende kinderen. Precies zoals Lucy het zich altijd voorstelde.
Levend water
Samen met vrijwilligers controleren ze wekelijks de waterkwaliteit. Dat maakt het water volgens Lucy zo ‘levendig.’ “Als we die controles zouden laten uitvoeren door bijvoorbeeld Waterschap de Dommel of de gemeente, dan wordt de kwaliteit misschien vijf keer per jaar gemeten. En die andere 360 dagen dan?”
Water betekent veel voor Lucy. “Hoe ik speelde met water als kind, wilde ik ook andere kinderen gunnen.” Haar verlangen stopt hier niet bij. “We zouden op zoveel meer plekken water kunnen brengen. Mijn grootste droom is om vanaf stadspark Oude Dijk tot aan de Piushaven en Moerenburg een langgerekt, maar smal beekje te laten stromen.”
De details van dit plan moet ze schuldig blijven. “Je hebt een verlangen nodig en vanaf daar gaan we gewoon beginnen.”
LEES OOK:
Dankzij klimaatburgemeester Lucy Bathgate (63) stroomt water door het Spoorpark