Op dinsdag 14 januari, de sterfdag van Peerke Donders, heeft Maluku Tilburg de verkiezing van het Gouwe Peerke 2019 gewonnen. De wisselbokaal en de geldprijs van € 1500,- werden in ontvangst genomen tijdens de uitreiking in Het Peerke Donders Paviljoen. Tijdens de bijeenkomst was ook burgemeester Weterings aanwezig. Voor de bekendmaking van de winnaar van dit jaar, overhandigde hij de winnaar van vorig jaar nog de definitieve bokaal. Het gaat dan dus om Slachtofferhulp Tilburg.

Waarom de jury Maluku Tilburg kiest als winnaar van het Gouwe Peerke

Dit jaar had de verkiezing het thema: ‘vrijheid en bevrijding’. De jury gaf in haar rapport alle vrijwilligers van de genomineerde organisaties een pluim. Want die zetten zich allemaal op hun eigen manier en met eigen zingeving in. En dan in het bijzonder voor de vrijheid van mensen voor wie dit juist niet vanzelfsprekend is. De toekomstgerichte en verbroederende kijk van Maluku Tilburg sprak de jury erg aan.

Denis Hendrickx tijdens zijn voordracht uit het juryrapport: “Deze jonge organisatie timmert nog maar kort aan de weg. Ze draagt bij aan de integratie van de Molukse gemeenschap binnen het maatschappelijk en cultureel leven van onze stad en regio. Dat doet ze dan met activiteiten die zijn gericht op bewustwording.”

Hij gaat verder: “Sterk hiërarchisch denkende en handelende nazaten van naar hier gekomen KNIL-soldaten zochten en zoeken naar vrijheid rond eigenwaarde. Maar ook een waardevolle plaats binnen de samenleving van nu. Maluku wil integratie bevorderen. Niet door de oude verbanden met een sterke binding binnen families los te laten, maar door wegen naar een bredere samenleving in te slaan. En door daar de paden voor begaanbaar te maken en te houden. We hopen dat de toekenning van het Gouwe Peerke een extra stimulans is om op de ingeslagen weg verder te gaan. En om zo ook een bredere erkenning te krijgen binnen de samenleving.”

Foto: De winnaars van het Gouwe Peerke 2019 met bokaal en cheque

De andere twee genomineerden, Prima Zorg & Welzijn en Stichting Verkeersregelaars Goirle, ontvingen elk een bedrag van € 500,-.

Over het Gouwe Peerke

De verkiezing van het Gouwe Peerke vindt sinds 2010 elk jaar plaats als een initiatief van de Stichting Gouwe Peerke. Traditiegetrouw vindt de uitreiking van de wisselbokaal met cheque plaats op de sterfdag van Peerke Donders op 14 januari. De jury verkiest elk jaar binnen het voor dat jaar vastgestelde thema een organisatie, persoon, vereniging of stichting uit de regio 013 met een barmhartig karakter. Eerder werden onder andere De Zonnebloem, Tante Pollewop en Geen Honger in De Wijk en Slachtofferhulp Tilburg met de titel beloond.

Laat meer gerelateerde artikelen zien
Laat meer zien van Algemeen

Bekijk ook

Opera2day heet je welkom in het anatomische theater van de psyche – Opera Melancholica

OPERA2DAY en het New European Ensemble heten je nu welkom in het anatomische theater van d…