Meer aandacht voor eenvoudige taal

Bron: gemeente Tilburg

Gemeente Tilburg heeft de aanpak ‘Midden-Brabant maakt het duidelijk’ ondertekend. Dat deed zij samen met 10 andere regiogemeenten en verschillende maatschappelijke organisaties. Het doel van de aanpak is dat er meer aandacht moet komen voor eenvoudige taal.

Door de ondertekening belooft de gemeente dat ze zich vier jaar aan de regels van het akkoord houden. Zo moet zij in duidelijke taal spreken en schrijven. Daarnaast moet men de doelgroep herkennen en mensen die moeite hebben met het begrijpen van taal doorsturen naar een Taalhuis. Volgens het Taalnetwerk Midden-Brabant is dit ontzettend belangrijk, want er zijn veel mensen die lezen, schrijven, rekenen en computeren moeilijk vinden. Eén op de zes mensen vanaf 16 jaar in de regio heeft hier moeite mee.

Een zoektocht
Dat is voor die mensen niet makkelijk, bevestigt ook Gon Mevis, voorzitter van het Taalnetwerk Midden-Brabant. “Veel mensen vinden het moeilijk om met bedrijven en gemeenten te communiceren. Dat moet veranderen. Het is best lastig om mensen die lezen en schrijven moeilijk vinden te bereiken, maar samen gaan we die zoektocht aan.”

Andere gemeenten
Wethouder Esmah Lahlah van gemeente Tilburg vindt dat de gemeente moet stilstaan bij de taal die zij gebruiken. “Te veel mensen kunnen door hun taalachterstand niet goed meedoen in het dagelijks leven. Begrijpelijk schrijven en spreken is belangrijk voor alle mensen.”

Naast de gemeente Tilburg sluiten gemeente Goirle, Hilvarenbeek, Oisterwijk, Waalwijk, Loon op Zand, Dongen, Heusden, Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Gilze en Rijen zich aan. Ook andere organisaties als ContourdeTwern, Bibliotheek Midden-Brabant, Bibliotheek Heusden, Theek 5, MST, Koning Willem I College en ROC Tilburg hebben het akkoord ondertekend.

Pieter Soethout