In de regio Zeeland-West-Brabant worden de rollerbanken al wel gebruikt voor trainingsdoeleinden. “Er zitten nog een aantal fouten in. Hij moet wel nauwkeurig de snelheid kunnen meten,” zegt woordvoerder van de politie regio Zeeland-West-Brabant Eric Passchier. De boetes voor overtredingen zijn aanzienlijk, namelijk 290 euro.
De politie heeft gemerkt dat de fabrikanten en verkopers ook weten dat fatbikes makkelijk kunnen worden opgevoerd. “We zijn hierover met alle partijen in overleg en ze denken gelukkig goed mee.” De voertuigen in kwestie kunnen voor gevaarlijke situaties zorgen, volgens de woordvoerder. “Fatbikes en dergelijken worden natuurlijk makkelijk verkocht en ze schieten vooruit. Als je zo hard rijdt en je komt met je hoofd tegen de stoep kan het slecht aflopen. Daarom maken wij ons uiteraard hard voor de veiligheid. Maar de eerste verantwoordelijkheid ligt bij de ouders. Daarna komen de fabrikanten en dan wij pas.”
Ieder basisteam een nieuwe rollerbank
Met de rollerbanken kan worden vastgesteld of de trapondersteuning van elektrische fietsen en fatbikes stopt bij de toegestane snelheid van 25 kilometer per uur. Als dit niet het geval is, blijkt het voertuig te zijn opgevoerd, waardoor de fietser harder kan rijden. Voor speed-pedelecs geldt een toegestane trapondersteuning tot 45 kilometer per uur. “Ieder basisteam in Tilburg ontvangt een nieuwe rollerbank. Wel op het moment dat deze goedgekeurd is uiteraard.”
Bij de eerste twee overtredingen worden boetes uitgedeeld. Als een fietser voor de derde keer de fout ingaat, wordt de elektrische tweewieler in beslag genomen. De rollerbanken moeten helpen bij het voorkomen van ernstige ongelukken met fietsers, wat volgens de politie hand in hand gaat met de groeiende populariteit van elektrische voertuigen.
LEES OOK:
Grote controle van scooters, e-bikes en fatbikes in Tilburg